{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tranzicija EUFOR-a bit će uskoro dovršena

F
29.5.2007. u 13:55
0
0
Tranzicija EUFOR-a bit će uskoro dovršena
0
Tranzicija EUFOR-a bit će uskoro dovršena
Tranzicija EUFOR-a započeta u martu sada je gotovo dovršena. Smanjenje broja vojnika sa 6.000 na približno 2.500 sada je okončano.
Tri multinacionalne borbene grupe u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli s dodatnim logorima u Rogatici, Doboju, Zenici i Rajlovcu ukinute su krajem aprila, saopćio je u utorak na brifingu za novinare u Sarajevu portparol EUFOR-a komodor Achim Winkler.Istakao je da je jučer novi Multinacionalni bataljon EUFOR-a sa sjedištem u logoru Butmir primio svoju bataljonsku oznaku iz ruku zapovjednika mirovnih snaga admirala Hans-Jochena Witthauera nakon što je dokazao punu operativnu spremnost.

Winkler je kazao da su manevarske snage već napustile zemlju i da će logori uskoro biti predani nacionalnim vlastima BiH, a posljednji će biti logor Rajlovac koji će biti predan do kraja godine.

Multinacionalni bataljon trenutno predstavlja manevarske snage EUFOR-a, dopunjene integriranom policijskom jedinicom, također smještenom u logoru Butmir.

U slučaju potrebe, ove će snage u kratkom roku biti pojačane s do četiri bataljona, koji su u stausu rezervnih snaga u svojim matičnim zemljama. Pored tih snaga, EUFOR će predstavljati i do 44 takozvane LOT kuće razmještene širom zemlje. Pet regionalnih centara za koordinaciju kao kontrolni elementi LOT organizacije uspostavljeno je u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Zenici otkako su multinacionalne borbene grupe ukinute, saopćio je Winkler.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: