{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tranzicija EUFOR-a bit će uskoro dovršena

F
29.5.2007. u 13:55
0
0
Tranzicija EUFOR-a bit će uskoro dovršena
0
Tranzicija EUFOR-a bit će uskoro dovršena
Tranzicija EUFOR-a započeta u martu sada je gotovo dovršena. Smanjenje broja vojnika sa 6.000 na približno 2.500 sada je okončano.
Tri multinacionalne borbene grupe u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli s dodatnim logorima u Rogatici, Doboju, Zenici i Rajlovcu ukinute su krajem aprila, saopćio je u utorak na brifingu za novinare u Sarajevu portparol EUFOR-a komodor Achim Winkler.Istakao je da je jučer novi Multinacionalni bataljon EUFOR-a sa sjedištem u logoru Butmir primio svoju bataljonsku oznaku iz ruku zapovjednika mirovnih snaga admirala Hans-Jochena Witthauera nakon što je dokazao punu operativnu spremnost.

Winkler je kazao da su manevarske snage već napustile zemlju i da će logori uskoro biti predani nacionalnim vlastima BiH, a posljednji će biti logor Rajlovac koji će biti predan do kraja godine.

Multinacionalni bataljon trenutno predstavlja manevarske snage EUFOR-a, dopunjene integriranom policijskom jedinicom, također smještenom u logoru Butmir.

U slučaju potrebe, ove će snage u kratkom roku biti pojačane s do četiri bataljona, koji su u stausu rezervnih snaga u svojim matičnim zemljama. Pored tih snaga, EUFOR će predstavljati i do 44 takozvane LOT kuće razmještene širom zemlje. Pet regionalnih centara za koordinaciju kao kontrolni elementi LOT organizacije uspostavljeno je u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Zenici otkako su multinacionalne borbene grupe ukinute, saopćio je Winkler.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: