Stručna debata
4

Transparentno finansiranje vratit će povjerenje bh. građana u medije

FENA
(Foto: D.S./Klix.ba)
Transparentno finansiranje medija i transparentno vlasništvo jedini je način da se povrati narušeno povjerenje bosanskohercegovačke javnosti u medije, istaknuto je danas nakon stručne debate "U potrazi za boljom regulacijom transparentnosti vlasništva i finansiranja medija iz javnog budžeta".

Generalna sekretarka Udruženja "BH novinari" Borka Rudić i predstavnica konzorcija "Mediji i javni ugled", odnosno projekta koji finansira Evropska unija (EU) s ciljem zakonskog reguliranja medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u BiH, debatu je ocijenila produktivnom.

U debati je učestovalo više od 30 predstavnika medija, medijskih organizacija, regulatora, samoregulatora i predstavnika vlasti, koji su podržali inicijativu o zakonskom reguliranju transparentnosti medijskog vlasništva i finansiranja medija.

Rudić je pojasnila da je cilj inicijative oslobađanje medija od političkih pritisaka u interesu građana i javnosti u Bosni i Hercegovini, kao i sprječavanje finansijskih manipulacija i ucjenjivanja medija kroz odobravanje javnih sredstava za finansiranje medija.

Napomenula je da bi se projekt trebao završiti tako što bi Parlamentarnoj skupštini BiH predložili nacrte zakona o transparentnosti medijskog vlasništva, transparentnosti oglašavanja i procedura za finansiranje medija iz javnih budžeta.

"Te zakone i nacrte će uraditi stručna komisija koju će sačinjavati predstavnici medija, stručnjaci u ovoj oblasti te predstavnici vlasti i regulatora", dodala je.

Politička savjetnica šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU Jasna Jelisić naglasila je da je pitanje transparentnosti vlasništva u medijima jedno od pitanja koja su jasno naznačena kao prioritet koji treba riješiti u smislu političkih kriterija za pridruživanje EU.

"U tom je kontekstu EU dala podršku medijskoj zajednici u BiH, koja je izrazila veliku zainteresiranost za rješavanje ovih pitanja", kazala je Jelisić, istakavši da pitanje transparentnosti vlasništva u medijima nije važno samo zbog evropskog puta BiH već i zbog vraćanja povjerenja u medije u BiH.

Ocijenila je da je današnja diskusija pokazala veliki nivo stručnosti, kompetentnosti i angažiranosti medijske zajednice u BiH, koja će u razgovorima s predstavnicima vlasti i regulatorima pokušati doći do najboljih mogućih rješenja, ne samo za medijsku industriju BiH, već i za sve građane BiH u čijem je interesu da imaju kredibilne medije kojima se može vjerovati.

Novinarima se obratila i profesorica na fakultetu Političkih nauka Lejla Tučilo, po kojoj je ohrabrujuća činjenica što određeni broj medijskih kuća u BiH, koji već sada imaju označeno transparentno označeno vlasništvo, podržavaju ideju da svi mediji budu obavezni da imaju to isto.

Zaključila je da je rješenje problema leži u konačnom početaku razgovora o načinima na koje se može vratiti vjerodostojnost medija i povjerenje građana u medije.