{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Transparentne finansijske aktivnosti Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju

F
9.2.2009. u 12:49
0
1
Transparentne finansijske aktivnosti Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju
0
Transparentne finansijske aktivnosti Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju
Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, od osnivanja 1988., radi transparentno te su sve finansijske aktivnosti Instituta transparentne, kazao je danas direktor ove institucije prof. dr. Kasim Bajrović.
Hajrović je na konferenciji za medije upriličenoj u povodu informacija o nepravilnostima u radu Instituta objasnio da je odluku o uplati sporne donacije od 82.000 KM na donatorski račun Prirodnomatematičkog fakulteta u Sarajevu, a u svrhu rješavanja stambenog pitanja priznatog bh. genetičara i osnivača Instituta prof. dr. Rifata Hadžiselimovića, jednoglasno donio Upravni odbor Instituta.

"Sredstva su na račun PMF-a, a koji je otvoren za konkretnu svrhu, dakle, pomoć prof. Hadžiselimoviću uplaćena iz vanbudžetskih sredstava Instituta. Riječ je o sredstvima koje je Institut zaradio, a ne o sredstvima budžetskih korisnika. Dozvolit ćete da Institut ima pravo, uz saglasnost UO, svoja sredstva raspodijeliti onako kako misli da je ispravno", objasnio je Bajrović.

U posljednjih nekoliko sedmica, pripadnici FMUP-a, po nalogu Kantonalnog tužiteljstva, u nekoliko navrata su posjetili Institut radi prikupljanja podataka o spomenutim sredstvima.

Članovi sadašnjeg UO te rukovodioci sektora, objasnili su da blaćenje jedne od najjačih naučnih institucija u okruženju u oblasti genetičkog inženjeringa nimalo ne ide u prilog ovoj instituciji.

Početkom 2002., prof. dr. Hadžiselimović je s porodicom deložiran iz stana koji mu je PMF dodijelio po Zakonu o stambenim odnosima, a koji je prethodni korisnik sporazumno vratio Fakultetu i odselio iz BiH.

Na inicijativu tadašnjeg dekana PMF-a Avde Sofradžije, UO Instituta je donio odluku da učestvuje u rješavanju nastalog problema.

PMF se, potvrdili su u Institutu, i pored donesene odluke nije aktivno uključio u rješavanje problema te je UO Instituta odlučio pomoći Hadžiselimoviću vlastitim sredstvima. Za donirani novac kupljen je devastiran dvosobni stan.

Novac koji je doniran, tvrde u Institutu, ni na koji način nije ugrozio realizaciju projekata Instituta, niti je time oštećena bilo koja institucija ili pravni subjekt s kojim je Institut surađivao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: