|

Transparency International: Sport u BiH podložan je korupciji

Transparency International: Sport u BiH podložan je korupciji
0
A
Anadolija
24.2.2016. u 15:17
1
komentara
0

dijeljenja
Transparency International: Sport u BiH podložan je korupciji Ilustracija
Samo dva dana do izbora čelnog čovjeka Svjetske fudbalske federacije (FIFA), Transparency International je objavio Globalni izvještaj o korupciji o sportu, koji je danas prezentovan i u Sarajevu.
U izvještaju koji se sastoji od preko 60 analiza koje su izradili eksperti, sportske organizacije, organizovane navijačke grupe, sudije, treneri i Međunarodni olimpijski komitet (MOK), navode se uzroci korupcije i preporuke za borbu protiv korupcije u sportu, kroz koji godišnje prođe više od 145 milijardi dolara.

"Izvještaj se u velikoj mjeri bavi uzrocima i posljedicama korupcijskih afera u FIFA-i, koje su dovele do ostavke Josepha Seppa Blattera i međunarodne istrage, kojem je kao i Michelu Platiniju izrečena zabrana obavljanja svih funkcija u fudbalu na period od osam godina. Bez obzira na kazne i sudski epilog koji će uslijediti, i dalje su pod velom tajne iznosi koji su funkcionerima FIFA-e dati da bi Rusija i Katar dobili organizaciju svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, kao i način dodjele TV prava za najveće svjetske priredbe. Ove afere dodatno su pokazale važnost otkrivanja uzroka i rješenja za korupciju u sportu", saopćeno je iz TI BiH, gdje nadalje navode:

"Transparency International je dao preporuke za prevenciju korupcije u sportu, koje se odnose na izbore u sportskim savezima i institucijama i otklanjanje političkih uticaja, transparentan izbor domaćina sportskih dešavanja, podršku zviždačima koji ukazuju na korupciju u sportu, izvještavanje o sumnjivim kladioničarskim aktivnostima. TI preporučuje i ratifikaciju Konvencije o manipulacijama na sportskim takmičenjima, donesene od strane Vijeća Evrope prije nepune dvije godine".

Učestale žalbe na rezultate utakmica, kao i na procedure pri izborima u sportske strukovne saveze pokazuju da je sport i u Bosni i Hercegovini podložan korupciji, smatraju u TI.

"Ona se odražava na rezultate nacionalnih liga, procedure pri izboru funkcionera u savezima, odlučivanje o dodjelama domaćinstava sportskih takmičenja, selekciju takmičara u reprezentativne selekcije, ali i namještanje rezultata zbog klađenja od strane samih sportista i rukovodilaca klubova", piše u saopćenju TI.

Na prezentaciji Izvještaja koju je organizovao TI BiH, Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, naveo je da istraživanja ukazuju da na razvoj korupcije u sportu u najvećoj mjeri utiče komercijalizacija vrhunskog sporta.

Direktor Odjela za takmičenje Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) Elmir Pilav obznanio je da je Disciplinska komisija saveza donijela odluku po kojoj za slučajeve korupcije i namještanja rezultata ne važi zastara, te će osobe umiješane u ovu vrstu korupcije biti prijavljene tužilaštvu i određivat će im se kazne ukoliko još uvijek obnašaju bilo kakvu funkciju u fudbalu.

"Svi sportski savezi u državi treba da javno objavljuju svoje finansijske izvještaje i na taj način doprinesu da se o sportu ne priča kao o još jednoj 'sivoj zoni' društva", istakao je Siniša Kisić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH (OK BiH), prenosi Anadolu Agency.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...