Iluzorna očekivanja
6

Transparency International: Slučaj "Dragan Čović" pokazao sve manjkavosti Zakona o sukobu interesa

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Transparency International u BiH smatra da nemogućnost postupanja Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Dragana Čovića pokazuje da je iluzorno očekivati od tijela kojeg sačinjavaju parlamentarci, ili stranačke kolege osoba za koje se sumnja da su u sukobu interesa, da nepristrasno odlučuju o tom istom sukobu.

Hrvatski narodni sabor (HNS) čiji je predsjednik Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dobio je u prošloj godini iz kantonalnih budžeta više od 16.000 KM, prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH predviđa da izabrani zvaničnici ne smiju obavljati dužnosti ovlaštenih lica u udruženjima i fondacijama koja se finansiraju iz javnih budžeta u iznosu većem od 10.000 KM. Iako se ovaj slučaj našao na dnevnom redu Komisija za odlučivanje o sukobu interesa se još uvijek o njemu nije očitovala, jer se sjednice Komisije već dva puta nisu mogle održati zbog nedostatka kvoruma. Kvorum je izostao i zbog toga jer na jednoj od sjednica nisu bile prisutne stranačke kolege predsjednika HDZ-a. Propisani način održavanja sjednica i donošenja odluka omogućava Komisiji da se međustranačkim dogovorima blokira rad ovog tijela kad god to zahtijevaju politički interesi njenih članova.

Prema mišljenju Transparency International u BiH (TI BiH) ovaj slučaj samo pokazuje da je iluzorno očekivati od tijela koje sačinjavaju parlamentarci, ili stranačke kolege osoba za koje se sumnja da su u sukobu interesa, da nepristrasno odlučuju o tom istom sukobu. TI BiH smatra da slučaj Čovića i HNS-a samo pokazuje da je neophodno čim prije donijeti novi Zakon o sukobu interesa kojim bi se predvidjelo da o sukobu interesa odlučuje nezavisno tijelo koje bi sačinjavali stručnjaci birani putem javnog konkursa. Novi prijedlog Zakona koji je upućen u parlamentarnu proceduru od strane osam zastupnika Predstavničkog doma, proširuje i krug lica na koje bi se odnosio čime bi se predvidio i veći broj situacija koje bi mogle predstavljati sukob interesa.

TI BiH poziva parlamentarce da čim prije usvoje novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa kojim bi se ovo pitanje konačno regulisalo na način da se efikasno sprečavaju nedozvoljeni uticaji na obavljanje javnih funkcija, ali i kako bi se osnovalo novo nezavisno tijelo koje će obavljati svoju funkciju profesionalno i bez političkih upliva.