Navodna ucjena OHR-a
0

Transparency International BiH od Dodika traži dokaze

FENA
Transparency International BiH (TIBiH) zatražio je od Kabineta premijera Republike Srpske Milorada Dodika da toj nevladinoj organizaciji dostavi pisane dokaze za Dodikovu izjavu da mu je međunarodna zajednica ponudila da neće biti procesuiran pred državnim tužilaštvom ako pristane na ustavne promjene u BiH.

“Ovo je veoma ozbiljna optužba, kojom se dovodi u pitanje princip vladavine prava u BiH. Stoga ćemo iskoristiti sva pravna sredstva kako bi se utvrdila prava istina”, rekao je izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin.

TIBiH u saopćenju ističe da je ovakav zahtjev Dodikovom kabinetu uputio pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, prema kojem su sve informacije u posjedu javnog organa javno dobro, te kao takve dostupne najširoj javnosti.

“TIBiH očekuje da će ova informacija biti dostavljena u zakonskom roku”, zaključuje se u saopćenju.

Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je prvo na sjednici entitetskog parlamenta da je prije tri sedmice od međunarodne zajednice dobio ponudu da prihvati ustavne promjene u BiH i prisustvo međunarodnih sudija i tužilaca, a da će zauzvrat biti olakšan postupak koji protiv njega vodi državno tužilaštvo.

On je zatim u izjavi novinarima precizirao da su mu „predstavnici jedne zemlje, jedne vlade i ambasade, koja je moćna na ovim prostorima, ponudili da malo omekšaju Sud i Tužilaštvo BiH ukoliko bude susretljiv prilikom rasprave o ustavnim promjenama u BiH.

„Oni bi se tada založili da se, navodni, istražni postupak protiv mene sanira“, kazao je.

Prema ranijim izjavama, Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Dodika i još 11 osoba iz RS pod sumnjom da su na tokom izgradnje zgrade Vlade RS-a i još kroz neke građevinske projekte u RS oštetili budžete BiH i RS-a za 115 miliona KM.