Legalizacija represije
7

Transparency International: Autoritarni režim u RS-u je na opasnoj stranputici

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Transparency International (TI) u BiH kaže da je autoritarni režim u entitetu Republika Srpska (RS) na opasnoj stranputici te da je na sceni nastavak legalizacije represije.

Podsjetili su da je Vlada RS-a u potpunoj tajnosti utvrdila Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i uputila ga na dalje usvajanje u Narodnu Skupštinu Republike Srpske (NSRS), kršeći ponovo pravila i procedure za donošenje zakona.

Informacija o usvajanju Prijedloga Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija je potvrđena medijima tek nakon upita te su saopćene oprečne informacije o tome na kojoj sjednici je navodno Prijedlog utvrđen.

"Na kraju su iz Vlade medijima saopštili da je utvrđen na sjednici održanoj 21.3.2024. godine, pred sam istek roka od šest mjeseci koji je Vlada imala da uputi ovaj zakon u formi prijedloga. Međutim, u najavljenom dnevnom redu ove sjednice, kao i u objavljenoj informaciji Vlade sa održane sjednice, nigdje se ne navodi usvajanje ovog Prijedloga, što baca sumnju na sam način utvrđivanja Prijedloga", ističu.

Dodaju da je TI BiH, kao i sve relevantne međunarodne i domaće organizacije, ranije upozoravao na štetnost i posljedice usvajanja ovog Zakona koji direktno targetira udruženja koja se finansiraju iz inostranstva, odnosno ona koja nisu pod kontrolom lokalnih vlasti i ograničava im polje djelovanja.

"Ipak, Vlada RS se potpuno oglušila na sva upozorenja, te Zakon, koji drastično zadire u osnovna ljudska prava, šalje u proceduru samo nekoliko dana nakon što je Evropska unija dala saglasnost za otvaranje pregovora za BiH, naglašavajući slobodu djelovanja civilnog društva kao jedan od ključnih prioriteta koji BiH mora ispuniti kako bi zvanično i započela pregovore sa EU. U isto vrijeme, NSRS licemjerno donosi zaključke u kojima se traži 'ubrzanje evropskog puta', dok se paralelno ide na usvajanje zakona koji su u potpunoj suprotnosti sa tim istim evropskim putem", objašnjavaju.

TI BiH napominje da tekst samog Prijedloga još uvijek nije dostupan javnosti, kao ni zapisnik sa sjednice na kojoj je navodno utvrđen.

"Ovim vlasti u RS nastavljaju trend uspostavljanja potpune kontrole nad slobodom govora i djelovanja civilnog društva, u pravcu gušenja svakog oblika kritike, predlažući i usvajajući zakonska rješenja bez ikakvog obzira na reakcije javnosti, kroz fingirane procedure javnih rasprava i donošenja zakona", ističu.

TI BiH poziva predstavnike u NSRS da iskoriste posljednju šansu i odbace ovaj Prijedlog glasajući protiv zakona koji je ne samo rezultat problematičnih procedura te ugrožava proklamovani "evropski put" već, što je najvažnije, direktno krši osnovna ljudska prava i slobode građana u Republici Srpskoj čime se režim u RS nastavlja svrstavati u red zlokobnih represivnih i autoritarnih režima koji vrše otvoren progon neistomišljenika.