Tužilaštvo BiH
0

Traje istraga zločina u logoru Silos

SRNA
Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv više osoba koje se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u logoru Silos u Tarčinu kod Sarajeva, izjavio je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Istragu vodi regionalni tim 4 Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH.

"Specifičnost ovog predmeta je da postoji jako veliki broj svjedoka, čak više stotina osoba koje se pominju  kao svjedoci u tom predmetu i Tužilaštvo provodi aktivnosti  vezane za njihovo saslušanje", rekao je Grubešić. 

Prema njegovim riječima, dio svjedoka koji su bili  zatvoreni u logoru Silos napustio je BiH nakon rata i žive u trećim zemljama, zbog čega se do njih teško dolazi. 

"Nastavljamo rad na tom predmetu i nadamo se da ćemo uspjeti da istragu uspješno privedemo kraju i da kazneno procesuiramo osobe odgovorne za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u logoru Silos u Tarčinu", rekao je Grubešić. 

Portparol Tužilaštva je dodao da se u javnosti često kritikuje dugogodišnje neprocesuiranje nekih predmeta i naglasio da posebno odjeljenje za ratne zločine u ovoj pravosudnoj instuticiji postoji tek od 2005. godine. 

"Mi možemo obrazložiti javnost šta je sa predmetom u posljednjih četiri, pet godina, a šta se dešavalo prethodnih 10 godina treba pitati institucije kod kojih je taj predmet ranije bio", rekao je Grubešić.