Sindikat rudara FBiH
0

Tragedija u rudniku Stranjani opominje i upozorava

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na sjednici Predsjedništva i Odjela zaštite na radu Sindikata rudara Federacije održanoj u Tuzli BiH zaključeno je da je skoro u svim rudnicima s podzemnom, odnosno jamskom proizvodnjom ugljena situacija izuzetno teška i zabrinjavajuća.

"Tragedija u zeničkom rudniku Stranjani opominje i upozorava da je krajnje vrijeme da se više sredstava uloži u rudnike te da se umjesto na tone mora više misliti na rudare", kazao je predsjednik Sindikata rudara FBiH Fikret Suljić.

Po njegovim riječima, rudnici su dugo godina, pa i decenija bili prepušteni sami sebi, uzimali su skupe kredite, zaduživali se, a tek je aktuelna Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije smogla snage uhvatiti se u koštac s nagomilanim problema u rudnicima uglja.

Prema Zakonu o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja, koji je za parlamentarnu proceduru pripremila Vlada Federacije BiH, rudnici su oslobođeni obaveza prema državnim fondovima te je tako stvorena i zakonska mogućnost uvezivanja rudnika u energetski sektor, odnosno JP "Elektroprivrede BiH", kazao je Suljić.

On je također dodao da je ujedinjavanjem u energetskom sektoru JP "Elektroprivreda BiH" obavezna uložiti u modernizaciju rudnika oko 400 miliona KM, a do primjene ovog zakona i konkretnog investiranja u modernizaciju rudnika uglja resorno ministarstvo iz donatorskih sredstava uložilo je u rudnike 21,9 miliona američkih dolara.

Vlada Federacije BiH je za održavanje sigurnosti i nabavku zaštitne opreme od 2001. do 2008. godine u rudnike uložila 68,5 miliona KM, a samo u protekle tri godine iz proračuna Federacije BiH i iz sredstava tekućih grantova, federalno Ministarstvo je, kao poticaj proizvodnji uglja i održavanju sigurnosti u rudnicima uglja u Federaciji BiH usmjerilo preko 39 miliona KM, navodi se u saopštenju iz Sindikata.

Na sjednici je zaključeno da su finansijske obveze svih rudnika preteške, a da je sredstava malo, a kako bi se koliko toliko poboljšali uslovi rada za 13.500 zaposlenih u rudnicima uglja i započela modernizacija proizvodnje, nužno je ubrzati uvezivanje rudnika u energetski sektor Federacije BiH.

Gotovo u svim jamskim revirima ugalj se još proizvodi komornim metodama s nedovoljnom i zastarjelom opremom i nedovoljnom zaštitom rudara na radu. Izuzetak čini Rudnik "Mramor" u kojem je prošle godine pušteno u rad mehanizirano otkopno čelo kojim je uz potpunu sigurnost pri radu, završeno moderniziranje procesa dobivanja uglja u podzemnoj eksploataciji. Humanizacija teškog rudarskog rada, te potpuna zaštita života i zdravlja rudara je stalna i kontinuirana briga Sindikata, ali teški ekonomski uslovi onemogućavaju temeljitije provedbe humanizacije kroz tehničko socijalnu zaštitu rudara, istaknuto je na sastanku.

Sindikati smatraju da se uz osavremenjivanje proizvodnje rudnicima mora osigurati stalna i dinamična potrošnja uglja. To znači da rudari, ili bolje rečeno rudnici, uz vlastiti razvoj insistiraju i na brzoj i savremenoj izgradnji termoenergetskih objekata gdje će moći plasirati svoju proizvodnju, kazao je Suljić.

Tako će se uz sigurnu potrošnju uglja, osigurati i egzistencija hiljadama rudara i za oko još sto hiljada neposrednih sudionika vezanih uz život i rad rudarskih obitelji, stoji u saopštenju iz Sindikata rudara Federacije BiH.