{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Traganje za istinom jača povjerenje, ruši predrasude i mitove

F
24.5.2011. u 12:58
0
5
Traganje za istinom jača povjerenje, ruši predrasude i mitove
0
Traganje za istinom jača povjerenje, ruši predrasude i mitove
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo primio je u utorak direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Smaila Čekića, koji ga je informirao o dosadašnjim aktivnostima i planovima te naučno-istraživačke institucije.
"Osim što je pružio punu potporu radu, potpredsjednik Kebo je kazao da Institut ima ogromnu ulogu u rasvjetljavanju svih zločina koji su izvršeni na području RBiH", saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.

Tokom razgovora, ponajviše interesa iskazao je za dva naučnoistraživačka projekta i to "Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi" i "Masovne grobnice".

"U tim projektima su na naučni način dokumentirane činjenice koje bi trebalo da budu trajno upozorenje onima koji donose političke i državničke odluke u BiH da se zločini više nikad i nigdje ne smiju ponoviti", navodi se.

Razgovaralo se i o primjeni nauke u procesima rasvjetljavanja i analize aspekata zajedničke historije konstitutivnih naroda i ostalih u BiH. Zajednička je ocjena da se u našoj zemlji moraju istražiti i na naučnim premisama analizirati, osim zločina genocida, i svi drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uključujući i one pojedinačne nad svakim građaninom BiH, zarad ljudskog i civilizacijskog prava na istinu i jednak tretman žrtve.

Naravno, postoje određene razlike između realiziranja planiranih projekata uništenja ljudi, pa i čitavih naroda, od zločina koji su se desili kao pojedinačni akti u odbrani BiH, bez obzira kojoj strani pripadali.

Kako je rečeno, upravo taj aspekt je značajan za BiH, jer svaka žrtva zaslužuje pažnju i svaki zločin mora biti istražen i adekvatno sankcioniran. Nauka treba dati odgovore koji su društveni procesi bili uzroci teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, šta su posljedice tih događaja, te kako i na koji načini objektivno utvrditi sve relevantne činjenice, ne unoseći u sve to bilo kakvu političku konotaciju.

"I zato je bitan rad Instituta. On nije političko tijelo. On je sredstvo države koja ne smije dozvoliti da se ikad u ovoj zemlji desi bilo kakav zločin prema bilo kojoj nevinoj žrtvi", kazao je potpredsjednik i u tom smislu obećao pomoć Institutu za naredne projekte.

On je iskazao posebnu zahvalnost Čekiću, bez čijeg znanja, zalaganja i upornosti čitav projekt Instituta ne bi bio u poziciji da ga prihvataju relevantne svjetske naučne i druge institucije.

Sugovornici su se saglasili s konstatacijom da dosadašnji, kao i budući projekti Instituta afirmiraju ljudsko pravo na istinu, osudu svakog zločina, ali i potrebu da se sve informacije naučno dokumentiraju da bi bile historijsko svjedočanstvo jednoga vremena.

"Traganje za istinom ni jednog trenutka ne može i ne smije biti politički akt koji će doprinositi narušavanju međunacionalnih odnosa, nego upravo suprotno. Traganje za istinom jača povjerenje, ruši određene predrasude i mitove i omogućava narodima, pojedincima i institucijama da se sami suoče sa istinom o sebi," dodao je potpredsjednik Kebo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: