BiH
3

Tradicionalno bajramsko druženje bošnjačkih intelektualaca s gostima

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca organiziralo je danas u Sarajevu tradicionalne bajramske susrete, trećeg dana Kurban-bajrama.

Kako je brojnim okupljenim gostima iz javnog života kazao predsjednik VKBI-a Nedžad Mulabegović, u poteklih 21 godinu rada VKBI-a upravo su ovi bajramski susreti bili jedan od modaliteta njegovog rada.

Naime, kaže Mulabegović, u ovim turbulentnim vremenima rijetke su prilike da se ugledni gosti u velikom broju okupljaju "bez zadatog dnevnog reda", nego da se druže i sklapaju nova prijateljstva. On se nada da će ova druženja donijeti neke nove sadržaje na korist svih nas.

Posebne pozdrave je uputio predstavnicima Srpskog građanskog vijeća, Hrvatskog narodnog vijeća i Kruga 99, koji su bili među gostima.

Predsjednik Upravnog odbora VKBI-a Faris Gavrankapetanović također je naglasio da bajramsko druženje traje već dva desetljeća.

"Kao nevladina organizacija, VKBI je jedna intelektualna sila koja nema izravnu političku moć, ali ima indirektnu moć da djeluje na ljude koji donose odluke. Mislim da možemo puno uraditi, naša odgovornost leži u tome da pokušamo stvoriti jedno zajedničko mišljenje", rekao je Gavrankapetanović u izjavi novinarima.

Na druženju je poslužena tradicionalna bajramska baklava, koja se za ovu priliku pravi po posebnoj proceduri.