Sarajevo
4

Tradicionalni Prosvjetin Vaskršnji koncert upriličen u Domu OSBiH

Klix.ba
Vaskršnji koncert u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Tradicionalni Prosvjetin Vaskršnji koncert upriličen je večeras u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Na koncertu, koji je organizirao SPKD "Prosvjeta", publiku je oduševio Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, pod dirigentskom palicom profesora Rade Radovića. Ovo je jedan od najboljih horova koji njeguje i izvodi duhovnu muziku u našoj zemlji.

Pored njih, na koncertu su nastupali i hor i orkestar Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Istočnom Sarajevu, kojim je dirigovala Jovana Marić te Aleksandar Nikolić, dvostruki nosilac priznanja "prva harmonika svijeta".

Ovo je već peta godina da se organizuje Vaskršnji koncert u Domu OS BiH. Prije koncerta publiku je pozdravio predsjednik društva SPKD "Prosvjeta", prim. dr Savo Vlaški i predsjednik Upravnog odbora Dejan Garić.

"Naši koncerti su jako dobro posjećeni, a posebno mi je drago što ima sve više i mladih ljudi koji pokazuju interesovanje za duhovnu i tradicionalnu muziku", rekao je Vlaški.

Ovogodišnji koncert održan je u dva dijela. U prvom dijelu hor je izveo duhovnu pravoslavnu muziku, a u drugom etno i tradicionalne pjesme. Po završetku koncerta, za sve prisutne je priređen svečani koktel.