World Parade and Festival u SAD-u
0

Tradicionalna muzika i miris bh. kuhinje se širio Charlotteom

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Proteklog je vikenda u američkom gradu Charlotte u saveznoj državi Sjeverna Karolina održana prva parada i festival pod nazivom "Charlotte World Parade and Festival" na kojem je predstavljena i Bosna i Hercegovina. Organizator manifestacije je bio Bosanskohercegovačko-američki kulturni centar.

Misija festivala jeste promocija međusobnog poštovanja i zbližavanja ljudi koji potječu iz različitih zemalja, a sve kroz tradicionalnu muziku i plesove, hranu i druge vrijednosti.

"Zahvaljujući članovima centra i prijateljima Bosne i Hercegovine, koji su doprinijeli mnogo tokom cijelog događaja, bh. štandovi za hranu i kulturu bili su jedni od najposjećenijih", kažu učesnici ovog prvog zajedničkog druženja.

Imali su, kažu, priliku razgovarati sa ljudima iz skoro svih dijelova svijeta. Bilo je mnogo onih koji su dosta znali o našoj zemlji, ali i onih koje su tek upoznavali sa ljepotama Bosne i Hercegovine pokazujući im tradicionalne rukotvorine, dijeleći letke sa prirodnim ljepotama, starim građevinama i najvažnijim geografskim, historijskim i kulturnim činjenicama.

Najmlađa grupa Kulturno-umjetničkog društva Safet Isović je predstavila Bosnu i Hercegovinu dvjema koreografijama i organizatori sa ponosom kažu da su nasi mališani uradili fantastičan posao!

"Miris naše kuhinje i zvuci Bosne i Hercegovine su se širili Independence Parkom, ali i mnogo, mnogo dalje...", kažu Bosanci i Hercegovci iz grada Charlotte.