BiH
25

Tradicionalna bosanska jela od sada i na aplikaciji za pametne telefone

Piše: Š. B.
Korisnici pametnih telefon od sada će imati priliku putem aplikacije pronaći recepte i način pripreme tradicionalnih bosanskih jela, kao i spisak restorana sa područja općine Stari Grad.

Općina Stari Grad je u saradnji s bratskom općinom Mamak iz Turske te Beta Tel studiom kreirala aplikaciju "Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije", na kojoj se trenutno nalazi blizu 20 slatkih i slanih jela i pića, kao i lista i mapa 23 restorana u starom dijelu grada.

Online kuhar promoviše tradicionalnu starogradsku kuhinju , ali na sasvim nov i inovativan način prateći savremene tehnologije.

Ovaj jedinstveni projekat rezultat je saradnje načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji je sklopio prijateljstvo sa turskom općinom Mamak 2013. godine.

Na projekat je utrošeno blizu 10 hiljada KM.

"Ovo je način da se bosanski kuhar približi turistima. Rađen je na bosanskom, turskom i engleskom jeziku, a planirali smo uraditi i mapu Starog Grada sa 23 restorana, što bi se u budućnosti moglo proširiti i na cijelo Sarajevo", rekao je načelnik Hadžibajrić.

Oživljavanje tradicionalne kuhinje na ovakav način bitan je projekat, s obzirom na to da su tehnologija i korištenje pametnih telefona neizostavni.

Pored Rutmape Sarajeva, čiji je kreator Beta Tel studio, cilj i ove aplikacije je da se stranim, ali i domaćim turistima olakša boravak u gradu, a naročito pristup restoranima te tradicionalnoj nacionalnoj kuhinji.

Pored recepata i načina pripreme dostupne su i zanimljive i autentične fotografije. Cilj i glavni detalji projekta mogu se pronaći na aplikaciji, kao i spisak recepata.

Ono što će stranim turistima pomoći jeste lista i mapa objekata, kao i navigacija, za sada samo u Starom Gradu.

Aplikacija je trenutno dostupna samo za Android uređaje, dok će na iOS operativnom sistemu biti dostupna za nekoliko dana.