{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tradicija klanja kurbana povodom Kurban-bajrama u BiH

A
13.10.2013. u 13:10
3
82
Tradicija klanja kurbana povodom Kurban-bajrama u BiH
3
Simbolika kurbana temelji se na žrtvi i bogobojaznosti, a klanje kurbana prisutno je u svim svjetskim kulturama i civilizacijama.
Muslimani za hadžijski bajram žrtvuju kurban, pa se tako ovaj bajram naziva Kurban-bajram. Svake godine za vrijeme hadža, u mjesecu zul-hidždžeu, vjernici kolju kurban, koji je najčešće ovan, te od njega trećinu dijele siromašnima, trećinu rodbini i komšijama, a trećinu ostavljaju za vlastite potrebe.

Tako svake godine, pred Kurban-bajram, u gradove širom Bosne i Hercegovine i njihovu okolicu, pristižu kurbani, koje vjernici odabiru i na prvi dan bajrama obavljaju obred klanja. Ekipa agencije Anadolija posjetila je uzgojitelja kurbana nadomak Sarajeva prije Kurban-bajrama koji se ove godine obilježava 15. oktobra.

Ibro Ridžić uzgaja i prodaje kurbane u naselju Osijek kod Sarajeva niz godina.

"Kurbane kupujemo u Podrinju od naših demobilisanih boraca. Preko ljeta ih držimo, uzgajamo, hranimo, i kad dođe Kurban-bajram, na određena mjesta ih dovozimo i prodajemo, a kurbane i koljemo", pojasnio je Ridžić.

Pored kurbana koje kupuju u Podrinju, imaju i svoje stado, koje čuvaju na planini preko cijele godine. Od njega određeni broj odvajaju i prodaju, a tako ga obnavljaju.

"Ovan treba biti star godinu dana da bi bio kurban. Trenutno imamo oko 350 ovnova i 40 krava. Kada dođe Kurban-bajram, uspijemo prodati svih 350 ovnova, jer već imamo svoje stalne mušterije", rekao je Ridžić.

Cijena jednog kurbana je od 250 do 600 konvertibilnih maraka, a cijena zavisi od veličine i kilaže, dok cijena krave iznosi od 3,5 KM do 4,5 KM, cijena zavisi od starosti.

"Kada kupimo kurban, onda se brinemo o njemu sve dok ga ne prodamo. Držimo ih na planini, gdje su na ispaši, pet do šest mjeseci. Tovimo ga, hranimo kukuruzom i dajemo mu so", pojasnio je Ridžić.

Neko kupuje jedan, a neko više kurbana, zavisno od mogućnosti. Ove godine ipak najbolje se prodaju kurbani koji koštaju do 300 KM.

"Ima ljudi koji traže da ih kolju sami, a ima i onih koji traže da mi koljemo. Ipak je više onih koji traže da im se zakolje kurban", istakao je Ridžić.

Iako postoji mali broj ovnova koji se uvoze pred Kurban-bajram, većina njih koji se prodaju u Bosni i Hercegovini uzgajani su upravo tu.

"Kurbani koji se prodaju u BiH pretežno su domaći, jer više nema uvoza. Kurbani koje mi prodajemo uzgajaju demobilisani borci i povratnici u Podrinju, od Fazlagića Kule do Janje, i imamo veoma dobru saradnju sa njima", kazao je Ridžić.

Vjernici muslimanske vjeroispovijesti u utorak 15. oktobra dočekat će jedan od svojih najsvetijih praznika, Kurban-bajram. Oni koji su u mogućnosti, prvog dana Bajrama, obavit će ovu vjersku dužnost. U Bosni i Hercegovini je običaj da se kurban kolje ujutro, odmah poslije bajram-namaza, a može se zaklati i drugi ili treći dan Bajrama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: