Osigurano dva miliona KM
22

Tračak nade da Srebrenica i Bratunac neće biti potpuno ugašeni: U kojoj fazi je uspostava linije do Sarajeva

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Srebrenice od nove godine ne vozi nijedna autobuska linija, što je slučaj i sa Općinom Bratunac i faktički su ova mjesta postala "slijepo crijevo". No i bez obzira što se time neće ostvariti neka bitna ekonomska računica, u planu je uspostavljanje autobuskih linija koje bi ove općine povezale sa glavnim gradom.
Posebnim programima Kantona Sarajevo za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN "Srebrenica", Kanton Sarajevo se doslovno obavezao na pomoć ovoj općini koja za sve nas ima neko posebno značenje.

U sklopu ovog zakona predviđena je uspostava Ureda za Srebrenicu, ali ovaj plan još uvijek nije realizovan.

Zbog čega ovaj zakon kaska sa realizacijom, iako su ovogodišnjim Budžetom Kantona Sarajevo predviđena i osigurana sredstva za pomoć Srebrenici i povratničkim mjestima, pitali smo premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka.

"Kanton Sarajevo je usvojio Zakon o Srebrenici u kojem je, između ostalog, precizirana subvencija linije Sarajevo - Srebrenica - Sarajevo kojom će biti uključen i Bratunac. Ono na čemu se sada radi jeste uspostava ureda za Srebrenicu. Kada on bude uspostavljen, izdvojena sredstva će biti aktivirana. Radi se o dva miliona KM i ovogodišnjim budžetom su ta sredstva osigurana", kaže nam Uk.

Uk kaže da je kod uspostavljanja Ureda problem nastao kod prvobitnog konkursa za poziciju direktora Ureda. Konkurs je morao biti ponovljen, ali sada nadležni rade na izboru i Uk dodaje da se nada da će ovo pitanje što prije biti riješeno.

"Uspostava Ureda za Srebrenicu kasni, ali problem je bio konkurs koji je bio raspisan sredinom prošle godine. Bio je jedan aplikant koji se prijavio, ali on nije dostavio svu dokumentaciju koju je raspisala Agencija za državnu službu FBiH (ADS) i poništen je konkurs. U međuvremenu je konkurs ponovo raspisan i mislim da sada ADS provodi proceduru izbora aplikanata i osobe koja će biti direktor ureda. On će kasnije raspolagati, između ostalog, i novcem ali i svim ostalim bitnim pitanjima", pojasnio nam je Uk.

Uk je još jednom naglasio da se nada da će ADS što prije provesti sve potrebne kontrole kako bi se napokon moglo i osposobiti Ured za Srebrenicu koji bi bio jedna centralna tačka za sva pitanja koja se tiču, ne samo Srebrenice, već i ostalih povratničkih mjesta.

"Jedna od lijepih stvari jeste što želimo da taj dio BiH povežemo sa Sarajevom iako vjerovatno ne postoji ekonomska računica, ali je svima nama bitno, iz znamo kojih razloga", kazao je Uk.

Ovakva situacija vodi građane u beznađe

Identičan problem gašenja općine je prisutan i u Bratuncu čega je također svjestan i tamošnji načelnik Lazar Prodanović. Iz tog razloga je izrazio spremnost za subvencioniranjem održivih autobuskih linija, ne samo ka okolnim mjestima, već i većim gradovima.

"Nikada Bratunac, u posljednjih 80 godina, nije bio u tako teškoj situaciji kao u posljednjih deset godina. Bratunac ima samo tri indireknte autobuske linije. Ne postoji ni opravdanje zašto neki autoprevoznici ne održavaju linije, iako su obavezani da to čine. Zbog toga smo spremni subvencionirati sve prevoznike na linijama Bratunac - Zvornik, Bratunac - Milići - Vlasenica, prema Istočnom Sarajevu i prema Beogradu i Novom Sadu. Posebno smo spremni subvencionirati linije prema Zvorniku i Užicu", kazao je Prodanović.

Prodanović je za Klix.ba kazao da je poslao dopis Vladi RS-a i tražio sastanak sa Ministarstvom veza i saobraćaja RS-a jer, kako kaže, "mora se napraviti strategija jer ova situacija uvodi građane u beznađe".

Ujedno, kaže i da se nada da će Ured za Srebrenicu, koji bi bio odgovoran za cijelo područje, biti što prije uspostavljen jer bi i to umnogome olakšalo situaciju i brojna pitanja sa kojima se suočavaju tamošnji stanovnici.