Gradnja u Zenici
2

Toranj stambeno-poslovnog kompleksa na Trgu rudara moći će izdržat zemljotres i do 9 stepeni

E. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Plan izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na Trgu rudara u Zenici ide planiranom dinamikom, a projektni tim u Zenici je održao sastanak na kojem su predstavljene tehnologije gradnje ovog kompleksa koji je otklonio sve sumnje građana o nesigurnosti njegove gradnje.

Ovo je bio 4. radni sastanak projektnog tima Stambeno-poslovnog objekta "Trg rudara" na kojem su osim investitora Euro-mont Zenica učešće uzeli i svi angažovani projektanti na čelu s glavnim projektantom Mironom Ibrahimpašićem, kao i potencijalni izvođači radova.

Na sastanku koji je održan u Zenici predstavljene su tehnologije i načini gradnje kompleksa koji podrazumijeva i gradnju solitera visine iznad stotinu metara, a nakon geoloških istraživanja i testiranja tla, određeno je na koji način i kako će se graditi, a zaključak je da se radi o pogodnom tlu za gradnju.

Na sastanku su sublimirana sva usvojena i prihvaćena rješenja vezano za protivpožarnu zaštitu, elektro mrežu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, sve oblike telekomunikacijskih mreža, statiku, ali i za sve druge bitne elemente Projekta, te su prezentirana sva završna rješenja.

Cilj sastanka je bio da se prisutni upoznaju sa dosad realizovanim projektnim zadacima, kao i ostalim poslovima koji trebaju da rezultiraju projektnom dokumentacijom u skladu sa važećim pozitivnopravnim propisima iz oblasti građevinarstva.

Na kraju je zaključeno da su pronađeni načini gradnje ovog stambeno-poslovnog kompleksa koji je mnogima bio upitan s obzirom na konfiguraciju terena, a koristit će se najbolji materijali i načini gradnje.

Urađena je i simulacija ponašanja tornja u slučaju zemljotresa te je ustanovljeno da se projektovan da izdrži zemljotres jačine 9 stepeni po Richteru što je više od propisanog.