BiH
0

Topolanek primio Špirića

FENA
Predsjednik Vlade Češke Republike Mirek Topolanek primio je danas u Pragu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH u ostavci Nikolu Špirića s kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje dvije države, posebno na ekonomskom planu.

Češki premijer je naglasio da BiH spada među prioritete češke spoljne politike i naglasio neophodnost brze integracije zapadnog Balkana u EU.

Topolanek je konstatirao da je bilateralna saradnja na veoma visokom nivou a postoji prostor za poboljšanje ekonomske saradnje te istakao važnost stranih ulaganja.

Predsjedavajući Špirić je rekao da su BiH dobrodošla tranziciona iskustva Češke.

Sugovornici su saglasni da je potrebno raditi na formiranju zajedničkih kompanija koje bi poslovale na trećem tržištu a pozdravljeno je i potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Češke i BiH.

Predsjedavajući Špirić je kao vrijedne pažnje ocijenio nastupe čeških firmi u BiH, naročito ČEZ-a te predložio da Češka bude zemlja partner na sajmovima u BiH.

Špirić je rekao da postoji mogućnost kreiranja novih bilateralnih sporazuma i napomenuo da će ohrabriti ministarstva da počnu raditi na tome.

Češki ministar finansija Miroslav Kalousek rekao je da je još otvorena ponuda iz jula 2006. godine da češki eksperti iz makroekonomske oblasti pomognu Ministarstvo finansija i trezora BiH, saopćeno je iz Savjeta ministara BiH.