BiH
8

Toplovod iz Kaknja mogao bi zagrijavati Sarajlije od 2020. godine

FENA
Toplovod Kakanj Sarajevo je finansijsko-tržišni, društveno-ekonomski i zdravstveno-okolišni u potpunosti opravdan projekt, zaključak je sastanka delegacije Elektroprivrede BiH i predstavnika Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Toplovod Kakanj - Sarajevo je finansijsko-tržišni, društveno-ekonomski i zdravstveno-okolišni u potpunosti opravdan projekt, zaključak je sastanka delegacije Elektroprivrede BiH i predstavnika Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

S tim u vezi, donesen je zaključak da se bez zadrške već sada ide u realizaciju idejnog projekta, što je sljedeći veliki korak do krajnjeg cilja , a to je da se toplovodom iz Termoelektrane Kakanj zagrijava Sarajevo već u grijnoj sezoni 2020–2021. godine, što je racionalno postavljen rok.

Direktor Fonda Fuad Čibukčić kazao je da bi izrada studije idejnog projekta, prema sadašnjim procjenama, koštala tri miliona KM.

"Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH svakako će uzeti učešće. Mogući finansijer projekta je i Vlada FBiH, kojoj ćemo se obratiti, kao i Kantonalna vlada, a vidjet ćemo kakvi su stavovi u općinama", kazao je Čibukčić te dodao da će Fond prezentirati projekt i USAID-u i SIDA-i da bi prepoznali njegovu važnost i učestvovali u njemu.

Ono što je veoma bitno s aspekta zaštite okoliša, naglašava Čibukčić, jeste činjenica da bi na godišnjem nivou emisija ugljendioksida u atmosferu bila smanjena čak za šest miliona tona.

"S druge strane, tu je i ekonomska opravdanost, jer ćemo za 100 miliona eura manje kupovati plina, također na godišnjem nivou. Dakle, smanjujemo odliv sredstava prema dobavljačima i smanjujemo ovisnost o ruskom plinu", rekao je Čibukčić.

Sastanku je prisustvovao i izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH Senad Salkić.

"Bitno je istaći da bi kapacitet energije s toplovodom bio dva puta veći od sadašnjeg. Studije su pokazale da bi se od Kaknja do Sarajeva izgubilo samo dva posto energije, što su minimalni gubici. Studija je, također, pokazala da bi cijena toplinskog megavat-sata na primopredajnim tačkama u toplanama Sarajevo iznosila 58,84 KM, što uključuje i povrat investicije u roku od devet godina. Ta cijena znatno je niža od današnje proizvodne cijene toplana, jer prije nekog vremena cijena toplinskog megavat-sata u toplanama iznosila je 100 KM. Nakon investicije, cijena bi pala na svega 30 KM", istakao je Salkić.

Gradnja toplovoda čini smislenim i gradnju bloka 8 u Termoelektrani Kakanj.

"Evropa insistira na čistoj energiji, a s ovim sistemom rada povećava se efikasnost na 70 posto korisnosti termoelektrane. Dakle, 70 posto od uloženog uglja bude vraćeno korisnicima, ili kroz električnu ili kroz toplotnu energiju. U tom lancu, blok 8 omogućio bi nastavak rudarske djelatnosti na tom području", kazao je Salkić, saopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.