BiH
21

Toplotni val zahvatio Balkan, Mostar najtopliji grad u regiji

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Talas toplog vazduha zahvatio je područje zapadnog Balkana, gdje je za sutra najavljeno i više od 40 stepeni Celzija, a najtopliji gradovi danas su bili Mostar sa 38, Podgorica sa 37, te Knin i Pazin sa 36 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano vrijeme. Dnevne temperatura variraju od 33 do 40 stepeni.

U glavnom gradu BiH Sarajevu u 13:00 sati izmjerena je temperatura od 32 stepena, a u Banjoj Luci 33 stepena.

Najtoplije je u Mostaru gdje je temperatura 38 stepeni. Meteorolozi predviđaju da će sutra također biti sunčan i vruć dan, sa dnevnim temperaturama između 35 i 41 stepen.

U noći sa ponedjeljka na utorak očekuje se prolazno povećanje oblačnosti, što će u Bosni usloviti kišu i pljuskove. U utorak, ponegdje na istoku zemlje, u jutarnjim satima može biti još slabe kiše, a u ostatku dana u cijeloj zemlji preovladavat će sunčano vrijeme.

U srijedu, kao i do kraja sedmice, suho, stabilno i sunčano. Jutarnje temperatura od 12 do 18, na jugu do 23, a dnevne od 27 do 34 stepena.

U susjednoj Hrvatskoj također preovladava sunčano vrijeme, u većini krajeva je vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura zraka između 34 i 39 stepeni, samo u Gorju i ponegdje na Jadranu malo niža.

Prema mjerenjima u 13:00, u Zagrebu temperatura iznosi 34 stepena, a najtoplije je u Kninu u Pazinu, gdje temperature iznose 36 stepeni.

U Crnoj Gori se ovih dana prema procjenama meteorologa očekuje sunčano i vrlo toplo vrijeme, što je i najava za toplotni udar prema kojem je i danas za Podgoricu najavaljeno i do 40 stepeni.

Nakon podne, u najtoplijem periodu dana, ulice Podgorice su gotovo puste.

Hidrometeorloški zavod upozorio je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova da ovih dana Crnu Goru očekuje toplotni talas, sa temepraturom od oko 40 stepeni Celzija.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore od 29. jula predviđaju da će temperature naročito u centralnom dijelu, u području Podgorice, dostići i preko 40 stepeni.

Toplotni talasi će se nastaviti i tokom avgusta, što je za to doba godine nešto na šta su, pogotovo Podgoričani, navikli.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS) izdao je upozorenje da će danas i u naredna dva dana na širem području temperature zraka dostizati i do 40 stepeni.

Danas će maksimalna temperatura u većini mjesta biti od 36 do 38, a u ponedeljak. od 38 do 40 stepeni, navedeno je u upozorenju RHZS-a.

U podnevnim satima najviša temperature izmjerena je u Beogradu i Somboru - 34 stepena, a najniža na Kopaoniku 20 stepeni.

U većini gradova temperature se kretala iznad tridesetog stepena na Celzijevoj skali, a toplotni indeks je do 38 stepeni.

Meteorolozi upozoravaju da će u toku popodnevnih sati na širem području zemlje temperature dostizati i do 38. podioka.

Upozorenje se odnosi i na glavni grad Srbije gdje se očekuje maksimalna temperatura oko 38, a u ponedjeljak 40 stepeni.

Institut za javno zdravlje Srbije je izdalo preporuku gdje se navodi da osоbе оsjеtljivе nа vrеmеnskе prilikе čеstо pоstајu nеrvоznе i rаzdrаžljivе dаn-dvа prijе prоmjеnе vrеmеnskih prilikа, аstmаtičаri, srčаni bоlеsnici, оsоbе sа rеumаtsкim tеgоbаmа rеguјu nа hlаdnо i vlаžnо оdnоsnо suhо i vjеtrоvitо vrijеmе.

“I zdrаvе оsоbе rеаguјu nа prоmjеnu vrеmеnа, nајčеšćе prоmjеnоm rаspоlоžеnjа”, ističe se u zdravstvenim preporukama.

U sаvjеtima kako sаčuvаti svоје zdrаvljе u uslоvimа nаglih vrеmеnsкih prоmjеnа navodi se da je potrebno obеzbjеditi оrgаnizmu dоvоljnо snа tоkоm nоći.

“Јеditе rеdоvnо, nе prеtеruјtе sа unоsоm hrаnе, pоsеbnо u uslоvimа visоkih vanjskih tеmpеrаturа. Prеdnоst u ishrаni dајtе sеzоnsкim, svjеžim nаmirnicаmа”, navodi se u preporuci medicinskih stručnjaka.

Tijelu treba tokom tropskih vrućina аdеkvаtаn unоs tеčnоsti, prijе svеgа vоdе. Nе sаvjеtuје sе unоs аlkоhоlа i gaziranih pića kao i ni kafe.

Treba izbjеgаvаti fizički nаpоr, pоsеbnо u uslоvimа niskih, odnosno visоkih tеmpеrаturа, u sklаdu sа svојim zdrаvstvеnim stаnjеm. Hronični bolesnici u uslovima visokih temperatura trebaju potražiti savjete ljekara.