Nova gripa u BiH
0

Toplota i klima mogle bi povećati broj oboljelih

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Jelena Ravlija kazala je danas da se u FBiH nova gripa održava, da nema onaj trend izrazitog porasta kakav je bio prethodnih nekoliko sedmica te da bi zbog naglih temperaturnih promjena moglo doći do širenja virusa.

"Ovom virusu izgleda odgovara i toplina i vlaga. Iako ne možemo sa sigurnošću reći da klimatski uvjeti toliko utječu na virus mogli bi doprinijeti laganom porastu broja oboljelih", kazala je Feni dr. Ravlija.

Kod gripe je, kaže dr. Ravlija, teško procjenjivati, ali očekivati je da bi u prvom, odnosno drugom mjesecu naredne godine moglo doći do širenja broja oboljelih.

Prema podacima od 20. decembra u FBiH zabilježeno je 611 laboratorijski potvrđenih slučajeva nove gripe, a dr. Ravlija kaže da je taj broj sigurno već premašen. Zabilježeno je i 24.727 slučajeva sličnih gripi, te 642 slučaja upale pluća koji se mogu povezati s virusom i najvjerovatnije infekcijom gripe.

Prema ranijim informacijama, prve količine doza vakcina protiv nove gripe očekuju se u januaru.

Glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić kazala je Feni da su u Jedinici internističke intenzivne terapije KCUS-a trenutno smještene tri osobe oboljele od nove gripe. Radi se o mlađim i muškarcima srednjih godina, od kojih je jedan u teškom stanju i priključen je na respirator.

U protekla 24 sata u Kliničku mikrobiologiju KCUS-a pristigla su 22 uzorka za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da je deset uzoraka pozitivno (8 iz Sarajeva, te po jedan iz Bihaća i Tuzle). Od preostalih 12 negativnih uzoraka devet je iz Sarajeva, dva iz Tuzle i jedan iz Mostara.

Prema izvještaju KCUS-a za posljednja 24 sata na Klinici za infektivne bolesti trenutno je 28 pacijenata hospitaliziranih pod sumnjom ili s potvrđenom H1N1.

Na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a u navedenom periodu je pregledano 15 pacijenata. Na H1N1 je testirano šest pacijenata. Za osam pacijenta potvrđeno je da su pozitivni. Ukupan broj dosad pozitivnih pacijenata na H1N1 s te klinike je 356. Dosad je na Klinici za infektivne bolesti pregledano 1.507 pacijenta sa simptomima gripe.