BiH
0

Toplane Sarajevo: Dugovanja građana 61 milion KM

FENA
KJKP Toplane Sarajevo svake godine posluju s gubicima jer su cijene energenata iz godine u godinu sve više, a cijena grijanja ostala je ista – istaknuto je danas na konferenciji za novinare u ovom preduzeću povodom početka sezone centralnog grijanja (2007./2008.).

Zagrijavanje stanova i poslovnih prostora koji su u sistemu Toplana počelo je prije sedam dana, a tome je, kako je kazao direktor preduzeća Suad Zeljković, prethodila rekonstrukcija i sanacija svih postrojenja tokom ljeta.

"Toplane u čitavom poslijeratnom periodu bilježe gubitke iz dva osnovna razloga, neekonomske cijene centralnog grijanja i nemogućnosti naplate potraživanja od korisnika tih usluga", istakla je izvršna direktorica za finansijske poslove Asima Granulo dodajući da je trenutno gubitak prevazišao visinu kapitala.

Direktor Toplana kazao je da se odgovor na pitanje da li će grijanje poskupjeti ne može dati, a da se cjelovito ne analiziraju podaci o dugovanjima građana, radu suda, mogućnostima naplate potraživanja i dr.

Potraživanja Toplana od građana iznose 61 milion KM, kazala je Granulo podsjećajući da je sistemu oko 47.000 stanova i 2.500 poslovnih prostora. Naplata je jako loša, dodala je, a ni efekti naplate putem suda nisu zadovoljavajući.

Granulo je napomenula je da su Toplane otvorene za sve vrste dogovora o izmirenju dugova na rate. Oko 30.000 korisnika redovno plaća grijanje, ali i oni mogu biti ugroženi zbog neplatiša.

Oko 1.500 korisnika nikako ne plaća grijanje i njihov dug je šest miliona KM. Korisnika koji duguju više od 5.000 KM je 2.500, a njihov ukupni dug prelazi 16 miliona KM.

Zbog toga je otežano funkcioniranje cijelog sistema i izmirivanje obaveza Toplana prema Sarajevogasu.

Dugovanja Toplana prema Sarajevogasu krajem prošle godine iznosila su 46,3 miliona KM.

Direktor tehničkih poslova Toplana Mirzo Hadžialić govorio je o aktuelnim projektima izdvojivši uvođenje mjerenja utroška toplotne energije prema stvarnoj potrošnji, rekonstrukciju krovnih kotlovnica, projekt istovremene proizvodnje električne toplotne energije, kao i ugradnju termostatskih ventila koja se većinom realizira u saradnji s KS-om.