BiH
71

Topić: U BiH svi možemo živjeti zajedno unatoč različitostima

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Napredak je misija" naziv je knjige predsjednika Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franje Topića koja je predstavljena danas na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, u prisustvu velikog broja poštovalaca njegovog i rada Društva.

Knjigom su obuhvaćeni intervjui koje je Topić u proteklih 20 godina, od 1990. do 2010. godine, davao različitim štampanim i elektronskim medijima u BiH i Hrvatskoj. Brojne su teme kojih se dotaknuo u tom periodu, od kulture do obrazovanja i politike.

Osvrt na knjigu dali su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Senadin Lavić, te profesor emeritus na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Mato Zovkić.

Topić je naglasio da knjiga donosi intervjue date od obnove "Napretka" 1990. godine, te u narednih 20 godina. On podvlači da je "Napredak" misija, što podrazumijeva da kultura obogaćuje i oplemenjuje čovjeka, čineći ga boljim. To je ovo Duštvo, kazao je, nastojalo činiti i u najgora ratna vremena, kao i danas.

"Napredak je most unutar hrvatskog naroda i BiH te šire. U 2012. godini organizirali smo 589 manifestacija. Poruka knjige je da se u BiH može živjeti, da je ovo lijepa zemlja, te da možemo živjeti zajedno sa svim našim različitostima", podvukao je on.

Senadin Lavić smatra jako važnim da se danas pojavljuje knjiga koja govori šta jedan čovjek za života i jedna kulturna udruga mogu uraditi. Podvukao je da u njoj prije svega profesor Topić jasno i nedvosmisleno iskazuje odanost svojoj domovini BiH, svome hrvatskom narodu i prije svega odanost katoličkoj crkvi.

Mato Zovkić podsjeća da je Franjo Topić rođen i odrastao u srednjoj Bosni, gdje je imao djetinjstvo i iskustvo - biti svoj, a imati drugačijeg komšiju, što se u njegovom radu kao profesora teologije i predsjednika "Napretka" vidi.

"Posebno pozdravljam okolnosti da su uzeti intervjui kao presjek njegovog rada od 1990. do 2010. godine. Novinari su pitali ono što njih zanima, a riječ je o različitim novinarima i medijima u BiH i Hrvatskoj. Pluralnost je prisutna u načinu Topićevog rada i djelovanja i ja to pozdravljam", kazao je on.

Ivo Komšić smatra da činjenica kako intervjui pokrivaju tako veliki raspon od 20 godina govori koliko su oni značajni za "Napredak" kao kulturno društvo, ali i za bh. kulturnu i političku povijest.

"Franjo Topić kao predsjednik Napretka nije mogao izbjeći da se u 20-godišnjoj djelatnosti Društva ne bavi i politikom, jer je u intervjuima morao ulaziti i u komentiranje političkih događaja. Samo obnavljanje Napretka bilo je politički čin koji je imao veliki značaj. Već je u prvim intervjuima Topić postavio dugoročni program djelovanja Napretka, što govori i naslov njegove knjige", istaknuo je on.