Kontrastav iz Banje Luke
0

Topić: Srebrenica je krst koji će nositi generacije Srba

Piše: N. Jamaković
U povodu skupova u RS-u te banjalučkog "centralnog mitinga podrške" haškom optuženiku Ratku Mladiću potražili smo komentar političke analitičarke iz Banje Luke Tanje Topić.

"Taj skup je posljedica decenijske politike u kojoj nije postojala spremnost javnosti, političke elite, ali ni intelektualaca, za suočavanje s mračnom prošlosti, zločinima i zlom. Gledani su samo tuđi zločini i svoje žrtve. Tako je i prilikom hapšenja Mladića propuštena prilika, posebno u RS-u, za barem minimalno suočavanje s tim zlom", navela je Topićeva.

Ratni zločinci na pijedestalu heroja

Dodaje kako je u Srbiji javnost podijeljena u vezi s hapšenjem Mladića, dok u RS-u ima onih koji vrlo stidljivo ističu kako je time ispunjena međunarodna obaveza.

"Potpuno je nebitno je li to međunarodna obaveza, zrelo i civilizovano društvo se mora suočiti sa zločinima koji su činjeni u njegovo ime, a Srebrenica i drugi užasni zločini su krst koji će nositi generacije Srba", istakla je naša sagovornica.

Ona napominje kako je na djelu zamjena teza, pa tako imamo situaciju da se ljudi optuženi za ratne zločine stavljaju na pijedestal heroja.

Dragan Čavić je kažnjen gubitkom vlasti

"To je teško mijenjati i to se sigurno neće desiti preko noći. Imate situaciju da danas Mladića podržava mladež koja se nije bila ni rodila u vrijeme kad su počinjeni ti strašni zločini. Njima je dakle generacijski prenijeta ta zamjena teza i jako je loše što u tom smislu nije načinjen nikakav iskorak", kaže Topićeva i dodaje kako je prije samo nekoliko dana u RS-u i Srbiji slavljena presuda hrvatskim generalima, koji su također osuđeni za ratne zločine.

Upitali smo našu sagovornicu i o podršci Mladiću koja dolazi s političkog vrha u RS-u, odnosno od Milorada Dodika.

"Jedan čovjek iz RS-a se suočio sa genocidom počinjenim u Srebrenici, koja je najmračnija stranica srpske prošlosti. Riječ je o Draganu Čaviću i on je kažnjen gubitkom vlasti. Stoga smatram da će to koketiranje s nacionalnim i izbjegavanje suočavanja s prošlošću potrajati, odnosno da će proći još dosta vremena dok se to promijeni", zaključila je Topićeva.