BiH
17

Topčić Polje: Naselje prekriveno muljem i beskrajnom tugom

Piše: Ermina Skorupan-Husejno
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nakon poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, mnoga mjesta su ostala opustošena. Ostala je i tuga na licima stanovnika i pogled u daljinu sa mislima o tome gdje i kako dalje. Topčić Polje, naselje u blizini Zenice, danas najbolje opisuju riječi blato, voda, krovovi kuća, komadi namještaja koje je voda odnijela, balvani i grane drveća…

Ima još mnogo toga što je razbacano po selu, mještani su izgubili sve. Ovo mjesto je jedno od najviše pogođenih od poplava. Voda se povukla, a pristupulo se čišćenju, ne bi li se bar malo oživjelo. Ljudi još uvijek imaju snage, i pored nesreće koja ih je zadesila, nadaju se da će moći nastaviti život ondje gdje su ga godinama gradili.

Voda u Topčić Polju se povukla ali su se bujice dan nakon apokaliptičnih odrona još jednom vratile.

Sabahudinu Hibiću uništena kuća i farma

Fotograf portala Klix.ba obišao je Topčić Polje.

Prizor koji ledi krv u žilama su kuće zatrpane odronima, klizištima i muljem. Za nekoga ko nikada nije posjetio to naselje pronalazak nekog od objekata moguć je jedino na način da traži krovove koji vire iz zemlje.

Automobili vire iz mulja, krovovi kuća, ograde, ali stanovnici Topčić Polja ipak nalaze snage da pričaju, prepričavaju svoju tužnu sudbinu.

Oni rade unatoč tome što već četiri noći nisu spavali. Njihova sudbina je bila neizvjesna. Kako kažu, još uvijek nisu svjesni šta se dogodilo.

Sabahudin Hibić vidno u šoku pokazuje ekipi Anadolije svoju kuću koja je do drugog sprata zatrpana pijeskom.

Sa suzama u očima pojašnjava da je živio od uzgoja gusaka ali da toga sada više nema.

"Najgore je što mi je farma uništena. Još mi nije jasno šta se desilo. Možda ću kasnije biti svjestan toga. Sada mislim da je ovo samo san, da ću se probuditi i da će sve biti uredu", kaže Hibić za Anadoliju.

Gleda u devastiranu kuću, dvorište, kaže da je to bila najuređenija kuću koju su gradile i uređivale dvije generacije.

"To je porodična kuća koja je uništena za par sati", kazao je Hibić.

Hajrudina Avdispahića je zatekla ekipa Anadolije kako pokušava sa očisti barem jedan dio blata, mulja i šljunka kod svoje kuće.

"Preživjeli smo strahote. Da nisu mašine došle i ove kuće bi danas uništila voda. Ovdje se ništa ne može lopatama srediti, mašine su jedino rješenje", pojasnio je Avdispahić.

Kako kaže, jučer, kada se voda povukla, kao i ostali stanovnici počeo je sa čišćenjem ali je u tom trenutku naišao i drugi talas, iznenada, pa je morao "skočiti na komšijinu terasu".

Pogled sa obližnjeg brda otkriva naselje prekriveno muljem i beskrajnom tugom.

Sreća, nije bilo ljudskih žrtava

Jedan od stanovnika pojašnjava da "unatoč svemu što se dogodilo sreća je da nije bilo ljudskih žrtava". Kako kaže, samo je jedan mladić teže povrijeđen i nalazi se u bolnici. Njega je, prema njegovim riječima, pritisnuo zid kuće. Sve se dogodilo u nekoliko sekundi.

Ovaj nekada pitomi kraj, nakon poplave nezapamćene u posljednjih stotinu godina, a koju je prije tri dana donijela rijeka Bosna, potom i pokretanja klizišta, izgleda kataklizmično.

Procjena je da je oko 80 posto od nešto više od hiljadu stanovnika ovog mjesta izbjeglo i nema se gdje vratiti nakon poplave i klizišta. Najmanje 15 kuća je potpuno uništeno tokom pokretanja tla. No, precizne i zvanične podatke o štetama u ovom naselju, kao i u obližnjoj Nemiloj i ostatku poplavljenih i odronima zemlje pogođenim dijelovima Bosne, tek treba utvrditi.

Stanovnici su evakuirani u kolektivne centre u Zenici, nasreću, prirodna kataklizma koja je pogodila ovo mjesto, nije odnijela ljudske živote.