BiH
0

Topčagić: Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju može se odgoditi za narednu godinu

FENA
Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn u pismu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću sa sugestijom da se distribuira svim političkim liderima u BiH konstatira napredak u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), te da je SAA sada spreman za parafiranje i potpisivanje uz uvjet provođenja reformi koje su definirane prilikom otpočinjanja pregovora, izjavio je danas novinarima u Sarajevu direktor Direkcije BiH za evropske integracije Osman Topčagić.

Topčagić kaže da se ponavlja kao priritet dobra saradnja s Haškim tribunalom, saglasnost o reformi policije i uopće nastavak reformskog procesa.

  • To je ono što smo znali od početka i to je ono što je konstanta evropskog pristupa prema BiH, kazao je Topčagić.

On pismo dijelom shvata kao priznanje i ohrabrenje za sve one koji su bili uključeni u pregovore o SAA, jer se svih 27 članica EU složilo s tekstom Sporazuma, ali istovremeno treba obratiti pažnju na reformski proces.

  • Prioriteti se ponavljaju u ovom pismu, a na nama je da radimo na njihovom ispunjavanju, istaknuo je.

Topčagić očekuje da će se povesti razgovori o tome kako da se čitav reformski proces vrati na kolosijek te omogući potpisivanje SAA ali i daljnji napredak na putu ka EU.

Općenito se smatra da je SAA jedna trećina potrebnog puta, a nakon potpisivanja Sporazuma ide zahtjev za članstvo što se utvrđuje kroz upitnik od 5.000 pitanja.

  • Znači da je pred nama ogroman posao. Meni je drago da postoji administrativna struktura u BiH koja se dosta uspješno nosi s tim zadacima i vjerujem da će se uspješno pripremiti i nositi sa sljedećim fazama. Mislim da ovo što sada imamo nikako ne bi smjelo da utječe na entuzijazam svih onih koji su uključeni u proces evropskih integracija, kazao je Topčagić.

Naveo je da je prvobitni plan bio da Sporazum bude potpisan u prvoj polovini ove godine pod uvjetom ispunjenja definiranih evropskih zahtjeva. Potpisivanju Sporazuma prethodi parafiranje.

Između parafiranja i potpisivanja Evropskoj uniji treba oko tri mjeseca za prevođenje na 22 jezika i neke druge administrativne procedure. S naše strane parafiranje se može desiti kada bude postignut dogovor o reformi policije na nivou Vijeća ministara i entitetskih vlada, a za potpisivanje SAA se traži da relevantno zakonodavstvo bude usvojeno u redovnoj parlamentarnoj proceduri. To bi se moglo napraviti u periodu od dva do tri mjeseca između parafiranja i potpisivanja.

  • Zadnji rok za potpisivanje u prvoj polovini ove godine je julski sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU. Međutim, pitanje je da li se do tog datuma može završiti sav posao čak i pod pretpostavkom da se danas postigne sporazum o reformi policije, upozorio je Topčagić.

Međutim, najesen bi situacija mogla biti nešto kompleksnija. U septembru nije predviđen sastanak ministara vanjskih poslova EU nego u oktobru, a to je samo jedan mjesec prije objavljivanja redovnog godišnjeg izvještaja EU o napretku.

  • Pitanje je kako će izgledati taj izvještaj. Onda je pitanje da li će s evropske strane biti spremnosti da se Sporazum potpisuje ako godišnji izvještaj konstatira da nema napretka u reformskom procesu. To je situacija koju treba imati u vidu, jer se čitava stvar može odgoditi za neki period naredne godine, poručio je direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić.