{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Topčagić: Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju može se odgoditi za narednu godinu

F
10.5.2007. u 15:09
0
0
Topčagić: Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju može se odgoditi za narednu godinu
0
Topčagić: Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju može se odgoditi za narednu godinu
Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn u pismu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću sa sugestijom da se distribuira svim političkim liderima u BiH konstatira napredak u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), te da je SAA sada spreman za parafiranje i potpisivanje uz uvjet provođenja reformi koje su definirane prilikom otpočinjanja pregovora, izjavio je danas novinarima u Sarajevu direktor Direkcije BiH za evropske integracije Osman Topčagić.
Topčagić kaže da se ponavlja kao priritet dobra saradnja s Haškim tribunalom, saglasnost o reformi policije i uopće nastavak reformskog procesa.

- To je ono što smo znali od početka i to je ono što je konstanta evropskog pristupa prema BiH, kazao je Topčagić.

On pismo dijelom shvata kao priznanje i ohrabrenje za sve one koji su bili uključeni u pregovore o SAA, jer se svih 27 članica EU složilo s tekstom Sporazuma, ali istovremeno treba obratiti pažnju na reformski proces.

- Prioriteti se ponavljaju u ovom pismu, a na nama je da radimo na njihovom ispunjavanju, istaknuo je.

Topčagić očekuje da će se povesti razgovori o tome kako da se čitav reformski proces vrati na kolosijek te omogući potpisivanje SAA ali i daljnji napredak na putu ka EU.

Općenito se smatra da je SAA jedna trećina potrebnog puta, a nakon potpisivanja Sporazuma ide zahtjev za članstvo što se utvrđuje kroz upitnik od 5.000 pitanja.

- Znači da je pred nama ogroman posao. Meni je drago da postoji administrativna struktura u BiH koja se dosta uspješno nosi s tim zadacima i vjerujem da će se uspješno pripremiti i nositi sa sljedećim fazama. Mislim da ovo što sada imamo nikako ne bi smjelo da utječe na entuzijazam svih onih koji su uključeni u proces evropskih integracija, kazao je Topčagić.

Naveo je da je prvobitni plan bio da Sporazum bude potpisan u prvoj polovini ove godine pod uvjetom ispunjenja definiranih evropskih zahtjeva. Potpisivanju Sporazuma prethodi parafiranje.

Između parafiranja i potpisivanja Evropskoj uniji treba oko tri mjeseca za prevođenje na 22 jezika i neke druge administrativne procedure. S naše strane parafiranje se može desiti kada bude postignut dogovor o reformi policije na nivou Vijeća ministara i entitetskih vlada, a za potpisivanje SAA se traži da relevantno zakonodavstvo bude usvojeno u redovnoj parlamentarnoj proceduri. To bi se moglo napraviti u periodu od dva do tri mjeseca između parafiranja i potpisivanja.

- Zadnji rok za potpisivanje u prvoj polovini ove godine je julski sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU. Međutim, pitanje je da li se do tog datuma može završiti sav posao čak i pod pretpostavkom da se danas postigne sporazum o reformi policije, upozorio je Topčagić.

Međutim, najesen bi situacija mogla biti nešto kompleksnija. U septembru nije predviđen sastanak ministara vanjskih poslova EU nego u oktobru, a to je samo jedan mjesec prije objavljivanja redovnog godišnjeg izvještaja EU o napretku.

- Pitanje je kako će izgledati taj izvještaj. Onda je pitanje da li će s evropske strane biti spremnosti da se Sporazum potpisuje ako godišnji izvještaj konstatira da nema napretka u reformskom procesu. To je situacija koju treba imati u vidu, jer se čitava stvar može odgoditi za neki period naredne godine, poručio je direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: