{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Topčagić: Postoje dobre šanse da se SAA potpiše početkom proljeća

F
24.12.2007. u 11:09
0
0
Topčagić: Postoje dobre šanse da se SAA potpiše početkom proljeća
0
Topčagić: Postoje dobre šanse da se SAA potpiše početkom proljeća
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić izjavio je danas da u godini koja je na izmaku nije mnogo urađeno kada su u pitanju evropske integracije. Topčagić smatra da bi BiH potpisivanjem SAA prvi put imala ugovorni odnos s Evropskom unijom.
"Ipak smo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) trebali imati ranije i parafiran i potpisan, ali je trebalo da prođe određeno vrijeme da se postignu dogovori u vezi s unutarnjopolitičom situacijom u zemlji", kazao je Topčagić.

On je naveo da su tokom 2007. godine uglavnom vođene aktivnosti u vezi s ispunjenjem uvjeta za parafiranje i potpisivanje SAA.

O Sporazumu je pregovarano još krajem 2006. godine i čitave godine se prije svega očekivao dogovor o reformi policije, što je bio glavni uvjet za parafiranje SAA, što se i desilo 4. decembra.

Topčagić je rekao da je BiH u godini koja je na izmaku dobila i novi instrument pomoći Evropske unije - IPA, i jedan dio aktivnosti Direkcije za evropske integracije bio je posvećen pripremama za korištenje tog fonda.

On smatra da postoje dobre šanse, uz postojeće dogovore o reformi policije, Akcioni plan i način provođenja ovog plana, da se potrebni zakoni usvoje tako da SAA bude potpisan početkom proljeća.

"Onda je to jedna potpuno nova situacija. Prvi put bismo imali ugovorni odnos s Evropskom unijom, ali i otvorena vrata za daljnji napredak u ovom procesu", kazao je Topčagić.

Nakon potpisivanja, smatra on, BiH mora pokazati da može da provodi obaveze iz Sporazuma na kvalitetan način, a onda i da razmišlja o dobijanju kandidatskog statusa.

"Dobijanje kandidatskog statusa podrazumijeva da prvo podnesemo zahtjev za punopravno članstvo u EU. Ako je on pozitivno primljen, onda se radi odgovarajuća studija i Evropska komisija priprema mišljenje o kandidatskom statusu", naveo je Topčagić.

Osim toga, potrebno je voditi intenzivne aktivnosti s drugim državama u regionu i članicama Evropske unije.

"Sada nastupa jedna nova situacija. S očekivanim potpisivanjem SAA sa Srbijom i BiH sve države regiona imale bi ugovorni odnos s Evropskom unijom i mislim da bi to moglo na jedan način inicirati i odgovarajući aktivnost Evropske unije na ubrzanju čitavog procesa", kazao je Topčagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: