{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Topčagić: Moguće je da BiH potpiše SAA do kraja aprila

F
20.2.2008. u 15:33
0
0
Topčagić: Moguće je da BiH potpiše SAA do kraja aprila
0
Topčagić: Moguće je da BiH potpiše SAA do kraja aprila
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić očekuje da bi BiH mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do kraja aprila, ukoliko u državnom parlamentu što je moguće prije budu usvojeni zakoni u oblasti reforme policije.
-Ako usvojimo zakon koji je u skladu s očekivanjima Evropske komisije, možemo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do kraja aprila, izjavio je Topčagić na pres-konferenciji u Sarajevu, na kojem su saopćeni detalji s plenarnog sastanka Monitoringa reformskog procesa BiH i EU (RPM).

Direktor za zapadni Balkan Generalne direkcije za proširenje EU Pierre Mirel pozdravio je činjenicu da je set zakona u oblasti reforme policije usvojen na Vijeću ministara BiH i upućen državnom parlamentu na razmatranje, ocijenivši to značajnim korakom naprijed.

On je naglasio da je od suštinske važnosti da sve političke stranke ispune svoje obaveze iz Mostarske deklaracije i osiguraju da spomenuti zakoni budu usvojeni.

Na sastanku RPM-a ocijenjeno je da je saradnja BiH s Haškim tribunalom dobra, ali je naglašena potreba provođenja istraga u vezi s identificiranjem imovine koju mogu koristiti ili koriste osobe koje čine mrežu podrške haškim bjeguncima.

Pozdravljen je napredak u reformi javne uprave te istaknuto da ovaj proces treba nastaviti provoditi ubrzano. Konstatiran je i dalje zastoj u oblasti javnog emitiranja zbog neusvajanja odgovarajućeg zakona u ovoj oblasti u FBiH.

Ukazano je na potrebu ostvarivanja napretka na stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora, što će omogućiti veće investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Najavljeno je da će u okviru poslijepodnevnog zasjedanja RPM-a biti riječi i o reformi zatvorskog sistema, Strategiji za suzbijanje maloljetničke delikvencije te uvjetima u kojima žive invalidne osobe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: