BiH
0

Topalović: Rebalansirani federalni budžet penzionerima uskratio 40 miliona KM

FENA
Udruženje penzionera u BiH izražava nezadovoljstvo odlukom Vlade Federacije BiH i Parlamenta FBiH o usvajanju rebalansa budžeta za tekuću godinu.

"U Prijedlogu rebalansa budžeta bilo je predviđeno 74 miliona KM za fond PIO/MIO za beneficirane penzije. Usvojeno je samo 34 miliona tako da su penzioneri ostali uskraćeni za 40 miliona KM, što će se direktno odraziti na povećanje penzija", navodi predsjednik Udruženja Esad Topalović.

On smatra da izjava direktora Fonda PIO/MIO Nadira Kovačevića da neće biti povećanja septembarskih penzija nije argumentovana i nije zasnovana na činjenicama.

"Nije nam jasno zbog čega penzije neće biti povećane ako je prijavljeno 42.000 novih radnika u Fond. Po tom osnovu sredstva koja su uplaćena i sredstva za osam mjeseci koja su uplaćena za doprinose veća su za 19,4 posto u odnosu za isti period prethodne godine, a penzije su u navedenom periodu rasle 10,37 posto", postavlja pitanje Topalović.

Penzioneri smatraju da na osnovu svih finansijskih pokazatelja postoji mogućnost povećanja septembarske penzije 14,08 posto.

"Još je pogubnija odluka Upravnog odbora Fonda PIO/MIO, donesena na sjednici 17. augusta o povećanju penzija za 2008. godinu na godišnjem nivou od 11 posto. Ta odluka kazuje da će i naredne godine Vlada FBiH voditi socijalnu, a ne razvojnu ekonomsku politiku te da će opet vladati epidemija rada na crno bez otvaranja novih radnih mjesta", smatraju članovi Udruženja penzionera BiH.