BiH
6

Top sa Kicelja označio vrijeme iftara u Tuzli prvi put nakon Drugog svjetskog rata

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prvi put nakon šezdesetak godina pucanj topa sa brda Kicelj iznad Tuzle najavio je vrijeme iftara prvog dana svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Nakon pucnja iz topa sa tuzlanskih džamija začuli su se ezani, upaljeni su kandilji, a postači su uz dove uzvišenom Allahu dž.š. u krugu porodice zaključili prvi dan ramazanskog posta.

Čast da ispali topovsko đule imao je Amir Osmanović, vlasnik preduzeća Neron pirotehnika.

"Osjećaj je zaista lijep. Iskren da budem nisam očekivao ovoliku medijsku pažnju. Svaki naredni dan top sa Kicelja će najavljivati vrijeme iftara, a nadam se da će to biti slučaj i sljedećih godina“, kazao je Amir Osmanović.

Iz Medžlisa islamske zajednice Tuzla naveli su kako je ovogodišnja ramazanska novina u svrsi očuvanja historije i vraćanja tradicije na prostore Tuzle.

Medžlis islamske zajednice Tuzla tokom ramazanskih dana planira realizaciju velikog broja aktivnosti, a jedna od njih je Hafiska mukabela za žene koja će biti upriličena u Gazi Turali-begovoj džamiji.

U subotu će na Trgu slobode biti upriličen iftar u organizaciji istanbulske općine Bajrampaša, a te ramazanske večeri bit će podijeljeno više od 1.600 obroka.

Prediftarsko vrijeme upotpunit će bogat kulturni program koji će na Trgu slobode početi u 20 sati.