BiH
0

Tomljanović: Političke elite RS-a kriju se iza referenduma

FENA
Šef hrvatskog Kluba delegata u Vijeću naroda Republike Srpske Tomislav Tomljanović smatra da se pričama o navodnom referendumu u RS-u političke elite ustvari kriju iza birača, jer nemaju snage da same zauzmu stav kako treba riješiti određeno pitanje.

Tomljanović je ovo izjavio nakon što je njegov klub danas razmatrao zaključke usvojene u Narodnoj skupštini RS-a, povodom reforme policije u kojima se spominje i referendum, naglasivši da su ti zaključci političkog karaktera i Klub Hrvata neće i ne može pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Naglasio je da se protivi referendumu bez obzira na kojem nivou da bi se on mogao organizirati i ocijenio da proces reforme policije u BiH traje dugo, a da je bilo spremnosti on se mogao riješiti još prije godinu dana.

"Sve ovo je izbjegavanje da se preuzme odgovornost", smatra on uz ocjenu da je i međunarodna zajednica pogriješila jer nakon usvajanja tri evropska principa nije završila proces reforme policije.

Istaknuo je da su hrvatski delegati u Vijeću na današnjoj sjednici ocijenili u povodu usvojenog u Skupštini RS-a Programa rješavanja problema izbjeglih i raseljenih osoba RS-a da je "sramotno da se već sedmu ili osmu godinu usvaja zaključak kojim se konstatira da će se riješiti problem kolektivnih smještaja".

Jednoglasan stav hrvatskog kluba je, kako je naveo Tomljanović, u izjavi novinarima da je ovo pitanje trebalo biti davno riješeno i da su problemi ovih najugroženijih kategorija stanovništva trebali biti davno završeni.