BiH
37

Tomislav Kovač se pojavio kao svjedok, a onda saznao da je i on osumnjičen za genocid

Klix.ba
Bivši ministar MUP-a RS Tomislav Kovač pojavio se danas pred Sudom BiH kao svjedok Tužilašta BiH u predmetu Josipović i drugi, koji se sumnjiče za genocid u Srebrenici.

Kovač se u Sarajevo javio videolinkom iz Suda u Beogradu. No, nakon što je odbrana optuženih napomenula kako Tužilaštvo BiH istragu za zločine u Srebrenici vodi i protiv Kovača, te da se on sumnjiči čak i u predmetu u kojem je danas trebao biti svjedok, Kovač je rekao da prvi put čuje da se njegovo ime dovodi u vezu sa optuženom grupom te da u tom slučaju nije spreman svjedočiti prije nego se posavjetuje sa advokatom, piše NAP.

Rekao je da će se prvo posavjetovati sa pravnicima, te da će se nakon toga rado odazvati na ponovni poziv Sudu BiH u predmetu Josipović i drugi.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Danila Zoljića i Radomira Pantića kako visoke funkcinere policije RS 1995. godine za sudjelovanje ili pomaganje u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika.

Osim ove četvorke, u istom predmetu sudi se i Dragomiru Vasiću, bivšem poslaniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske (SDS), koji je u vrijeme genocida u Srebrenici i okolnim općinama bio komandir policijskih snaga u Zvornku.