Put na krov svijeta
574

Tomislav Cvitanušić ide na Mount Everest: Prvo sam se popeo na Trebević, ovo je ostvarenje sna

Piše: S. Grebović
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Bosanskohercegovački triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić danas je u prostorijama Olimpijskog muzeja u Sarajevu održao press konferenciju povodom njegovog uspona na najveću planinu svijeta - Mount Everest.

Svestrani bh. triatlonac na put prema krovu svijeta kreće 31. marta ove godine, a u planu je da se njegova ekspedicija vrati do 3. juna.

Tim povodom održan je press kojem su prisustvovale i njegove kolege, legendarni Muhamed Gafić Gafa, Petar Pećanac, kao i Faruk Selmanović, direktor Direkcije BH Telecom Sarajevo.

Put do vrha Mount Everesta visokog 8.848 metara vodi preko 18 prisupnih staza, a jednom od njih će se popeti i Cvitanušić koji ne krije uzbuđenje pred ovaj zahtjevni izazov.

"San svakog visokogorca je da se makar jednom u životu popne na krov svijeta. Da bi to uradili moramo biti 'dobri đaci i ne preskakati razrede'. Ako ste iz Sarajeva, logično je da se prvo popnete na Trebević, onda ide sve ostalo. Nakon što sam se popeo na vrhove Evrope, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, logičan nastavak je da pokušam popeti i na Mount Everest.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Želim učiniti ponosinm sebe i svoju porodicu. Hvala mojim partnerima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. Sve ovo zahtijeva i logističku podršku koju sam penjač ne može da iznese, a ja sam imao tu sreću.

Mi planinari dosežemo vrhove, ne osvajamo ih. Želim da ovo napravimo bez bespotrebnog trijumfalizma. Plan je da se u drugoj polovini maja popenjem na sami vrh, ali sve zavisi od mene i od vremenskih prilika koje će me dočekati", rekao je Cvitanušić.

Legendarni bh. alpinist Muhamed Gafić se davne 1979. godine popeo na Mount Everest, a za Cvitanušića je imao nekoliko savjeta.

"Za mene je to bilo kao da sam ušao u finale na Olimpijskim igrama. Iz bivše države tada je bilo najviše Slovenaca, koji su i danas jedni od najboljih alpinista na svijeta. Osim njih, tu su bili i planinari iz Hrvatske i Srbije

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Tom prilikom je francusku ekspediciju zadesila nesreća kada je lavina usmrtila jednog njihovog člana. Mi smo imali direktnu vezu sa Jugoslavijom preko Ljubljane. Tomo je kao mali došao u sarajevsku školu alpinizma sa velikim idejama koje sada ostvaruje. Vjerujem da Tomo ima realne šanse da se popne na ovaj vrh i ja ću mu pomoći koliko god budem mogao", rekao je Gafić.

Osim Muhameda Gafića, Petar Pećanac je još jedna osoba iz BiH koja se popela na krov svijeta. To je učinio 2007. godine, a Cvitanušiću je poručio da bude istrajan u svom naumu koliko god bilo teško.

"Prije svega želim da se zahvalim što sam i ja dio ove priče. Samo da dodam da sam ja imao godinu dana kada se naš Gafa popeo na krov svijeta. Ja sam se penjao sa kineske strane, sa Tibeta i to je bio nezamislivo zahtjevan izazov. Pred tobom su dva nezaboravna mjeseca koja ćeš tamo provesti.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Ja sam planinario sa ljudima iz Srbije i Sjeverne Makedonije među kojima je bila i Dragana Rajblović, prva žena sa Balkana koja se popela na Mount Everest.

U tim trenucima na putu do gore imao sam miks emocija. Kroz glavu ti prolazi pitanje 'šta mi je ovo sve trebalo', ali vjerujem da ćes biti gore na vrhu i da ćes uzivati u svakom trenutku", rekao je Pećanac.

Podrušku na putu do vrha svijeta pružit će mu i BH Telecom, u ime kojeg se prisutnima obratio Faruk Selmanović, direktor Direkcije Sarajevo BH Telecom.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo što imamo priliku da te podržimo u tvom pohodu. BH Telecom već 20 godina pomaže svim sportskim kolektivima i pojedincima u odbrani boja naše zemlje na borilištima. Tu smo da obaramo stare i postavljamo nove rekorde.

Dobrodošao u našu porodicu sportiska koju čine Amel Tuke, Damir Džumhur, Larisa Cerić i ostali. Želimo ti mnogo sreće i da nam se živ i zdrav vratiš kući. Želim ti svu sreću svijeta uz planinarski pozdrav - vedro!"

Portal Klix.ba je medijski pokrovitelj Cvitanušićevog poduhvata.