Stanislav Čađo
0

"Tokovi novca otkrivaju nova krivična djela"

SRNA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo ističe da saznanja koja veća sada postoje u okviru istrage u akciji "Mašina" upućuju da će se kroz finansijske transakcije praćenjem tokova novca vrlo vjerovatno otkrivati i druga krivična djela ili oblasti u kojima organizovani kriminal djeluje na ovim prostorima.

On je u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske - Srna naglasio da MUP RS ima ljude koji su dovoljno obučeni i potpuno spremni da, kada je ovaj slučaj ili bilo koji drugi slučaj u pitanju, djeluju u skladu sa zakonom ali i dovoljno efikasno da te slučajeve privode kraju pred nadležnim sudskim instancama.

"Mi vjerujemo da će nas i ostale institucije kao što su tužilaštva i  sudovi na odgovarajući način pratiti. Ako to sve funkcioniše na takav način, za budućnost ne trebamo previše brinuti“, rekao je Čađo.

On je naglasio da se i akcijom "Mašina" i osnivanjem agencije za oduzimanje nelegalno stečene imovine i uopšte radom MUP-a RS u prethodnom periodu ušlo u istraživanje jedne nove oblasti kriminala i da je uspostavljen  sistem koji će se baviti finansijskim istragama  koji već nakon nekoliko mjeseci daje prve i veoma ozbiljne rezultate. 

"To mene veoma ohrabruje jer govori da smo na dobrom putu“, rekao je Čađo i dodao da se mnoge agencije  ne snalaze najbolje u toj novoj sofisticiranoj oblasti organizovanog kriminala. 

On je naglasio da posljednje u čitavom nizu akcija koje organizuju i provode pripadnici  Ministarstva unutrašnjih poslova, među kojima su "Mašina", "Bumerang" ili akcija hapšenja pljačkaša banke u centru Banje Luke usmjerene su ka kreiranju boljeg bezbjednosnog ambijenta. 

"Duboko svjesni da pred nama stoji ogroman posao, ogromne aktivnosti i na unutrašnjem uređenju Ministarstva ali i na razotkrivanju i drugih vrsta djela i drugih počinilaca, jer ne živimo u iluziji da ćemo hapšenjem jedne grupe,  što je epilog akcije 'Bumerang', očistiti ulicu od narko dilera", rekao je Čađo. 
Prema njegovim riječima, sa druge strane, to pred MUP RS stavlja  obavezu da sagleda sve ono što jesu iskustva tih akcija i načine na koje može poboljšati i unutrašnja organizacija, ali i saradnja sa drugim institucijama bez obzira da li se radi o tužilaštvima ili sudovima ili drugim bezbjednosnim agencijama. 

"Vjerujem da ćemo u budućnosti imati saradnju i sa agencijama iz drugih zemalja, posebno zato što je MUP RS pokazao nekoliko veoma važnih osobina koje ga definišu kao dobru pouzdanu bezbjednosnu agenciju, sposobnu da svaku istragu ma kako ona složena i teška bila u saradnji sa tim agencijama privede kraju", poručio je Čađo u intervjuu Srni. 

On naglašava da  MUP-a Republike Srpske  u međunarodnim policijskim  krugovima uživa respekt, a da su brojne akcije svakako dale ogroman doprinos tome što obećava i nove mogućnosti i uvećava nove aktivnosti. 

Govoreći o daljim planovim MUP-a, ministar unutrašnjih poslova RS rekao je da  slijedi dalje tehničko opremanje i jačanje odjeljenja za visokotehnološki tzv. sajber kriminal. 

"Vidimo da je to jedna oblast koja je u svijetu u snažnoj ekspanziji. Samo konstituisanje odjeljenja i sami prvi početni uspjesi su rezultat jednog promišljanja u MUP-u RS na strateški način", rekao je Čađo. 

On je naglasio da lično odaje priznanje ljudima koji rade  u tom odjeljenju, na njihovom dosadašnjem radu jer se kako je rekao "ta ekipa svojim radom do te mjere izdvojila iz jednog ambijenta ne samo ove zemlje već regionalno po svojim sposodstma i visprenošću kada su ovi potpuno novi vidovi kriminala u pitanju". 
Prema njegovim riječima,  ovih dana završava se i posao oko uređenja organizacije krim policije, a sve sa željom da cijela strukura MUP-a RS postane što transparentnija i da se što je moguće više desubjektivizira pristup otkrivanji i procesuiranju krivičnih djela. 

"Često puta je struktura bila  kočnica prohodnosti informacija ali i bržem i stručnijem djelovanju i mi to apsolutno želimo da otklonimo, a ubjeđeni smo da smo učinili najvažniji korak u tom pravcu", rekao je Čađo

Među slabosti MUP-a RS na izgradnji bezbjednosnog sistema, ministar unutrašnjih poslova RS pominje i materijalna ograničenja, a prednost su "ljudi koji razumiju da imaju apsolutnu slobodu u okviru svog profesionalnog stručnog angažmana mogu da urade mnogo toga".