{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tokom vikenda u FBiH zabilježeno više požara

F
19.3.2012. u 12:38
0
1
Tokom vikenda u FBiH zabilježeno više požara
0
Tokom vikenda u FBiH zabilježeno više požara
Nekoliko požara zabilježeno je u protekla 24 sata na području grada Mostara, gdje su pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice intervenirali na gašenju trave i niskog raslinja u G. Jasenici, Raštanima, pored ceste M-17, gašenju otpada na trgu I. Krndelja, te imali tehničku intervenciju u ulici Blajburških žrtava i na trgu Musala, gdje je gorio devastirani objekt.
U općini Čapljina pripadnici vatrogasne jedinice su osiguravali požarište u Trebižatu-Bodenci, dok je u Klepcima gorjela trava i nisko raslinje, a u Trebižatu kuća u vlasništu Gorana Žapčića. U općini Stolac ugašeni su požari u Rotimlji, Poplatu i Crnićima.

Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo je u istom periodu imala 20 intervencija, od čega pet manjih intervencija (dva dimnjaka i kontejneri sa smećem), a preostalih 15 su intervencije na gašenju niskog raslinja i trave na različim lokalitetima KS-a.

Vatrogasci su u općini Bihać imali šest intervencija. U rejonu mjesta Prkosi-Lupina-Vrtoče gorjela je šuma, dok je trava gorjela u mjestima Gata, Jezero-Srbljani, Kamenica, Vinica i Ripač.

Na području općine Velika Kladuša zabilježeno je osam intervencija na gašenju požara koji je zahvatio travu, nisko raslinje i šumu u mjestima Gradina, Dubrave-Zagrad, Šestanovac, Dolovi, Barake, Kumarice i Slapnica.

U općini Cazin registrirano je pet intervencija, kada je gorjela trava i nisko raslinje, šuma te deponija smeća u mjestima Liskovac, Perna, Unska strana, Kapići i Ostrožac.

Na području Srednjobosanskog kantona 16. 17. i 18. marta registrirano je 45 požara - 15 u općini Travnik, gdje je gorjela suha trava i nisko raslinje,u općini D. Vakuf pet požara, gdje je gorjelo nisko raslinje i borova šuma, općina Jajce 13 požara na niskom raslinju, travi i borovoj šumi, a požari su zabilježeni i u općinama Busovača, Kiseljak, Vitez i Bugojno.

U Tuzlanskom kantonu općina Banovići je 18. marta zabilježila šest intervencija na gašenju požara niskog raslinja i to u mjestima Omazići, Mušići, Željova, Borovac, Breškica i ulica Radenska.

Na području općine Čelić u toku proteklog vikenda izbio je šumski požar koji je obuhvatio površinu od oko 20 hektara, požar nije lokaliziran i širi se prema Oboru.

Općina Kalesija je imala 15 intervencija na gašenju požara - po jedna štala u Gornjim i DonjimVukovijama, vikendica u Donjim Raincima, i ostalo su šumski požari u Gojčinu, Miljanovcima, Kikačima i Jelovom brdu te nisko raslinje Kalesija centar.

Vatrogasna jedinica općine Tuzla imala je 19 intervencija na gašenju požara niskog raslinja u mjestima Gudelj, Kiseljak-Poljana, Grabovica, Kula, Pasci, Pašabunar, Borić, Kozlovac, Rasovac, Srednja Lipnica, Siporex, Ši selo, Simin Han, Solina, Novo Naselje, Desetine, Prokopac.

Općinski štab CZ Tuzla je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici, razmatrajući aktuelno stanje protivpožarne zaštite, donio naredbu o zabrani paljenja korova i raslinja radi obavljanja proljetnih poljoprivrednih radova na području općine Tuzla.

Uzimajući u obzir veliki broj registrovanih požara posljednjih dana na području TK-a uslijed paljenja korova, suhe trave i otpada, do kojih dolazi prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, Kantonalna uprava Civilne zaštite upozorila je građane da izazivanjem požara čine krivično djelo izazivanja opće opasnosti, propisano Krivičnim zakonom FBiH, ugrožavajući živote ljudi, javnu i privatnu imovinu.

U općini Zenica na gašenju požara trave i niskog raslinja vatrogasci su intervenirali u naseljima Hamida, Janjići, Gornji Čajdraš, Raspotočje, Kanal, Krč i Kopilo.

Uzrok svih požara je ljudski faktor, usljed nekontroliranog paljenja suhe trave i korova, prilikom čišćenja obradivih površina.

Na području Kantona 10 GP Kamensko je dojavila da je u požaru izgorio Planinski dom iznad Tribića na lokaciji Kurtagića dolac, vlasništvo GSSRH i Planinskog društva Livno.

Vatrogasno društvo Tomislav-Grad imalo je intervenciju u Tomislav-Gradu na lokaciji Starački dom, gdje je gorjela trava i nisko raslinje.

U općini Lukavac 18. marta dogodila se minska nesreća u kojoj su dvije osobe izgubile život. Nesreća se desila u naselju Đurići, pored puta Cerik - Rosulje, kada su prilikom sječe drveta dvije osobe aktivirale eksplozivnu napravu. Tijela nastradalih s mjesta nesreće izvukli su pripadnici B-tima civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a Tuzla. Nesreća se desila na prostoru obilježenog minskog polja koje se nalazi u neposrednoj blizini deminirane površine predate na upotrebu prošle godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: