Mirsad Kebo
0

Tokom posjete Jeremića nije narušena pozicija MVP-a BiH

FENA
Kabinet potpredsjednika Federacije BiH reagirao je u petak uvečer na saopćenje Socijaldemokratske stranke BiH navodeći da je "četvrtak 25. decembar bio rezerviran za nezvanični / neformalni dio posjete srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića BiH, što je jasno naznačeno u svim informacijama i dopisima".

Poštujući propise MVP-a i uobičajena pravila diplomatske prakse u tim slučajevima, delegaciju za doček ministra Jeremića na aerodromu predvodio je protokol Ministarstva vanjskih poslova BiH s gospođom Jasminkom Pašalić, pomoćnicom ministra za bilateralne odnose, na čelu.

"Među prisutnima je bio i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo. To znači da ni na bilo koji način nije narušena pozicija Ministarstva vanjskih poslova BiH, niti državnih organa kao nosilaca vanjske politike BiH", navodi se u saopćenju iz kabineta potpredsjednika FBiH.

Što se tiče navoda u saopćenju u kojima se govori o „službenoj ponudi Srbije da se uspostave paralelne veze FBiH i Srbije“, pa se tako „direktno osporava suverenitet BiH“, potpredsjednik odbacuje tako nešto, potcrtavajući da apsolutno nije bilo riječi o „paralelnim vezama“, već je više puta tokom razgovora sa ministrom Jeremićem ponovljen zvanični stav Republike Srbije koja u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Ni na koji način tokom tih razgovora nije dovođen u pitanje ustavni poredak BiH. (postoji kompletan tonski zapis pres-konferencije potpredsjednika Kebe i ministra Jeremića).

Kako stoji u saopćenju kabineta potpredsjednika Federacije BiH, potpredsjednik Kebo i ministar Jeremić su razgovarali između ostalog, i o slučaju Jurišić, saglasivši se da je potrebno poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se našlo valjano rješenje za ovaj slučaj.