{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tokom posjete Jeremića nije narušena pozicija MVP-a BiH

F
27.12.2008. u 09:51
0
10
Tokom posjete Jeremića nije narušena pozicija MVP-a BiH
0
Tokom posjete Jeremića nije narušena pozicija MVP-a BiH
Kabinet potpredsjednika Federacije BiH reagirao je u petak uvečer na saopćenje Socijaldemokratske stranke BiH navodeći da je "četvrtak 25. decembar bio rezerviran za nezvanični / neformalni dio posjete srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića BiH, što je jasno naznačeno u svim informacijama i dopisima".
Poštujući propise MVP-a i uobičajena pravila diplomatske prakse u tim slučajevima, delegaciju za doček ministra Jeremića na aerodromu predvodio je protokol Ministarstva vanjskih poslova BiH s gospođom Jasminkom Pašalić, pomoćnicom ministra za bilateralne odnose, na čelu.

"Među prisutnima je bio i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo. To znači da ni na bilo koji način nije narušena pozicija Ministarstva vanjskih poslova BiH, niti državnih organa kao nosilaca vanjske politike BiH", navodi se u saopćenju iz kabineta potpredsjednika FBiH.

Što se tiče navoda u saopćenju u kojima se govori o „službenoj ponudi Srbije da se uspostave paralelne veze FBiH i Srbije“, pa se tako „direktno osporava suverenitet BiH“, potpredsjednik odbacuje tako nešto, potcrtavajući da apsolutno nije bilo riječi o „paralelnim vezama“, već je više puta tokom razgovora sa ministrom Jeremićem ponovljen zvanični stav Republike Srbije koja u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Ni na koji način tokom tih razgovora nije dovođen u pitanje ustavni poredak BiH. (postoji kompletan tonski zapis pres-konferencije potpredsjednika Kebe i ministra Jeremića).

Kako stoji u saopćenju kabineta potpredsjednika Federacije BiH, potpredsjednik Kebo i ministar Jeremić su razgovarali između ostalog, i o slučaju Jurišić, saglasivši se da je potrebno poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se našlo valjano rješenje za ovaj slučaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: