|

Tokom dana se očekuje povećanje vodostaja rijeka u centralnoj Bosni

Tokom dana se očekuje povećanje vodostaja rijeka u centralnoj Bosni
4
Piše: E. M.
2.6.2019. u 10:16
4
komentara
4

dijeljenja
Tokom dana se očekuje povećanje vodostaja rijeka u centralnoj Bosni Jučerašnje scene iz Maglaja (Foto: E. M./Klix.ba)
Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona koje je jučer uslijed kiše bilo pogođeno poplavama na određenim područjima je u tendenciji opadanja.
S obzirom da je noć prošla bez kišnih padavina vodostaj rijeke Bosne i njenih pritoka kao i bujičnih potoka je prema informacijama hidrološkog sistema u BiH u tendenciji opadanja.

Prema posljednjem izvještaju Civilne zaštite ZDK u mjestima Jagodići, Janjac, i Vardište u slivu rijeke Kočeve, došlo je do začepljenja ispod mostova i odvodnih cijevi i došlo je do preljevanja iste po putnoj infrastrukturi i prijetila plavljenju stambenih objekata. Također, u mjestu Seoci, sliv Babine rijeke, se žačepila odvodna cijev i prouzrokovala izljevanje iste po putnoj infrastrukturi.

U mjestu Pepelari jučer je pokrenuto i klizište koje ugrožava putnu komunikaciju prema ovom mjestu. Na području Maglaja rijeke Fojnica i Jablanica su poplavile nekoliko kuća, ali su nakon mehanizacije na terenu očišćena korita te se voda povukla.

Na području Kaknja sanirano je klizište koje je ugrožavalo komunikaciju prema mjestu Arnauti, a nastavljene su i druge aktivnosti na čišćenju korita rijeka i potoka kako bi se spriječile veće štete.

U Srednjobosanskom kantonu stanje je jutros mirnije. Lašva je uslijed povećanja vodostaja u toku jučerašnjeg dana srušila mostove i poplavila određena područja i putnu komunikaciju, ali nisu zabilježene veće štete po stanovništvu.

U toku dana očekuje se novo povećanje vodostaja s obzirom na kišu koja je počela padati, a sve službe civilnih zaštita i pružanja pomoći stanovništvu u slučaju poplava su u stanju pripravnosti.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...