{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tokić: Zakon o javnom redu i miru suprotan međunarodnim konvencijama

F
8.2.2015. u 14:52
231
66
Tokić: Zakon o javnom redu i miru suprotan međunarodnim konvencijama
231
Tokić: Zakon o javnom redu i miru suprotan međunarodnim konvencijama
Sejfudin Tokić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić smatra da je "usvojeni Zakon o javnom redu i miru u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kojim se ograničavaju osnovna ljudska prava i sloboda izražavanja, suprotan svim relevantnim međunarodnim konvencijama i deklaracijama u ovoj oblasti".
"Bošnjački narod koji je u ovom dijelu Bosne izložen drastičnoj diskriminaciji i sistematskim pokušajima nasilne srbizacije i pravoslavizacije doživio je dosad neviđenu sramotu da su upravo njegovi predstavnici u skupštinskim klupama uprkos protivljenju cjelokupne demokratske javnosti u zemlji i međunarodnoj zajednici glasali za jedan ovakav diskriminirajući zakon", smatra Tokić.

On ističe da "aktuelni predstavnici bošnjačkog naroda u skupštinskim i drugim institucijama manjeg bh. entiteta obnašaju navedene funkcije deset do 15 godina i da su odgovorni za izuzetno težak položaj nesrpskog stanovništva posebno Bošnjaka“.

"Okupljeni u svojevrsnu "oligarhiju" u proteklom periodu oni su u više navrata direktno podržavali, glasali ili prešutno odobravali zakonska rješenja koja su Bošnjake dovela u situaciju diskriminacije kakva ne postoji danas ni u jednom djelu evropskog kontinenta", navodi Tokić.

Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda traži da "političke stranke kojima pripadaju ovi poslanici u NSRS pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti zbog izigravanja volje bošnjačkog naroda, a njih na čin podnošenja ostavke zbog višedecenijskog podaničkog odnosa prema pročetničkim vladajućim srpskim politikama“.

"Istovremeno, Bošnjački pokret pokrenut će široku aktivnost kako bi na narednim lokalnim izborima ovakvi i slični političari bili onemogućeni da budu ponovno izabrani te stvori pretpostavke da naš narod konačno u RS-u dobije istinske predstavnike koji žive, rade i dijele sudbinu svoga naroda", kaže Tokić, saopćio je Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: