BiH
14

Tokić smatra da su Bošnjaci u RS-u glasali pod pritiskom

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kandidat za predsjednika RS-a Sejfudin Tokić smatra da je veliki broj građana bošnjačke nacionalnosti u manjem bh. entitetu vjerovatno pod pritiskom dao svoj glas kandidatima iz reda srpskog naroda.

Ova reakcija Sejfudina Tokića uslijedila je nakon do sada poznatih rezultata izbora.

Tokić također smatra da izjave Ramiza Salkića i nekih drugih predstavnika SDA u Sarajevu u kojima procjenjuju da će njihov kandidat biti izabran za potpredsjednika RS-a su neutemeljene s obzirom na veliki broj glasačkih listića iz dijaspore i glasova u odsustvu čiji proces prebrojavanja još nije ni počeo.

"Ovakvi istupi predstavnika stranke SDA očito imaju za cilj vršenje pritiska na daljnji proces prebrojavanja glasova te tržim punu odgovornost predstavnika CIK-a i drugih nadležnih organizacija i institucija involviranih u ovaj proces da obezbijede punu regularnost brojanja glasova", kaže se u saopćenju Sejfudina Tokića.

Po njegovom mišljenju, nema nikakve dileme da je izborni proces u manjem bh. entitetu bio pun različitih malverzacija, pritisaka i neregularnosti.

"Očekujem da volja bošnjačkog naroda u izboru potpredsjednika RS-a bude presudna a ne neki drugi aranžmani i dogovori", saopćio je Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda.