BiH
0

Tokić: Raspuštanja kantonalnih i općinskih organizacija SDU-a nemaju statutarnu utemeljenost

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Sejfudin Tokić tvrdi da smjene i raspuštanja kantonalnih organizacija SDUBiH u Tuzlanskom i Srednjobosanskom kantonu te općinske organizacije Stari Grad Sarajevo nemaju statutarnu i pravnu utemeljenost.

-Navodne smjene i raspuštanje organizacija SDUBiH koje Ivo Komšić, Miro Lazović, Slavko Dragičević i Goran Crnogorac u boljševičkom maniru svakodnevno plasiraju u javnost, nemaju nikakvu statutarnu i pravnu utemeljenost, ističe Tokić u saopćenju za javnost.

On ocjenjuje da "Ivo Komšić i neformalna grupa" svojim medijskim istupima pokušavaju u javnosti stvoriti atmosferu općeg raskola u SDUBiH te uz ranije objavljene "navodne odluke o raspuštanju Kantonalne organizacije SDUBiH Sarajevo, općinskih organizacija Centar i Novo Sarajevo, onemogućiti rad organizacija koje su na lokalnim i općim izborima ostvarile najbolje rezultate".

-Umjesto destrukcija, boljševičkih smjena i raspuštanja, Komšiću, Crnogorcu i Dragičeviću bi bilo bolje da konačno, nakon pet godina, formiraju organizacije SDUBiH u Kiseljaku, Posušju i Doboju iz kojih dolaze, kaže Tokić.

On poziva sve članove SDU-a u organima i tijelima ove stranke i zastupnike na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH da podrže principe legaliteta, demokratskih odnosa i korektne međusobne komunikacije i uvažavanja kako to priliči "stranci radnika, znanja i socijalne pravde", utvrđenih u Programskoj deklaraciji SDUBiH.

Sve političke razlike treba demokratski riješiti na vanrednom kongresu stranke zakazanom za 8. decembar, smatra Tokić.