BiH
0

Tokić: Pitanje nezavisnosti Kosova opterećuje odnose unutar BiH

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Sejfudin Tokić je danas izjavio za Fenu da nema nikakve dvojbe da već dugo postoje međunarodne strukture koje zajedno s režimom iz Beograda i nekim političkim strankama iz Republike Srpske stvaraju ambijent i pokušavaju očitu, nespornu nezavisnost Kosova, koji je nezaustavljiv proces, kompenzirati pravom RS-a na otcjepljenje od BiH.

Prema njegovim riječima, u tom pogledu, značajna je uloga Ruske Federacije, a i nekih drugih zemalja koje podržavaju takvu političku aktivnost.

"U neformalnim krugovima sam više puta upoznat da je čak precizirana 2010. godina kao godina referenduma o proglašenju otcjepljenja, odnosno nezavisnosti RS-a. U tom kontekstu smatram da će pitanje nezavisnosti Kosova opteretiti i već opterećuje odnose unutar BiH“, kazao je Tokić.

Smatram, dodao je on, da je to znak da bi svi oni koji djeluju u pravcu interesa i prosperiteta države BiH, njenih naroda i građana, trebali intenzivirati aktivnosti za punopravno članstvo prvenstveno BiH u NATO-u, koji je moguće provesti 2009. godine, a i uključenje BiH u evropske integracije.