BiH
0

Tokić: Neophodno da državni organi zatraže pojašnjenje Janšine izjave

FENA
Izjava premijera Slovenije u funkciji predsjedavajućeg Evropske unije da perspektive i stabilnost BiH nisu jasni, predstavlja klasičan primjer ohrabrivanja radikalnih nacionalističkih političkih struktura u regiji i unutar BiH koji dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH.

Ovo se navodi u izjavi koju je, uime rukovodstva stranke, dao predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Sejfudin Tokić povodom izjave premijera Slovenije Janeza Janše o budućnosti Bosne i Hercegovine.

U Tokićevoj izjavi se navodi da je, obzirom da navedena poruka dolazi iz zemlje koja predsjedava EU, neophodno da njeno pojašnjenje diplomatskim putem zatraže državni organi BiH - Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova.

Dodaje se da permanentno prešućivanje ovakvih istupa političara iz međunarodne zajednice i iz susjedstva u bh. javnosti ostavlja dilemu štite li državni organi interes BiH.

Izjava premijera Slovenije iziskuje i reakciju visokog predstavnika Miroslava Lajčaka jer je ona u dubokoj koliziji sa onim što visoki predstavnik zastupa u javnosti BiH, navodi se u Tokićevoj izjavi.