BiH
0

Tokić: Neću predati dokumentaciju stranke "neodgovornim" osobama

FENA
Sejfudin Tokić ustvrdio je danas da nije izbrisan iz članstva Socijaldemokratske unije BiH, da je jedini ovlašteni predstavnik SDUBiH u političkom, pravnom i svakom drugom smislu te da bez adekvatne sudske odluke ne smije predati dokumentaciju Stranke "neodgovornim" osobama.

Govoreći na vanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu SDUBiH u Sarajevu, Tokić je naveo da je danas uz pomoć policije osiguran neometan rad predsjednika SDUBiH. Naveo je da je neko proslijedio dopis koji je potpisao predsjednik Glavnog odbora Darko Ružić s pečatom KOSDU Sarajevo u kojem je navedeno ko može ulaziti u prostorije.

Policija je, u vezi s ovim "nesporazumom", reagirala "kako treba", rekao je Tokić. Dodao je kako je za sutra u 13.00 najavljena primopredaja u sjedištu SDUBiH i pozvao medije da prisustvuju tom događaju.

Tokić je odluku Glavnog odbora SDUBiH od 20. oktobra o njegovom brisanju iz evidencije nazvao boljševičkom i staljinističkom te se pozvao na staturarne odbredbe prema kojima predsjednika Stranke može smijeniti i izabrati samo njen najviši organ - kongres. Tokić održavanje vanrednog kongresa očekuje do 15. decembra.

On je naveo da je indikativno kako je kampanja protiv njega krenula s poluistinama i sumnjama o nedomaćinskom poslovanju, ali su na sjednici Glavnog odbora Ivo Komšić, Miro Lazović i još neki prestali govoriti o finansijskom poslovanju, već su počeli raspravu o njegovim kršenju programa i drugim političkim pitanjima o kojima je spreman raspravljati, prije svega na kogresu.

  • Žalosno je da je egzekutor takve kampanje brisanja iz evidencije Nijaz Duraković, koji je na sjednici GO ultimativno tražio moju ostavku, kazao je Tokić.

Odluka o brisanju iz članstva donesena je suprotno Statutu SDUBiH, jer je za nju glasao 31 od 70 članova ovog stranačkog tijela, smatra on.

Tokić dalje navodi da mu je na sjednici GO spočitavano političko skretanje udesno, iako nije najjasnije razumio te optužbe, zatim je spominjano njegovo šerijatsko vjenčanje, što smatra da je njegova privatna stvar, a optužen je i za nacionalne podjele u stranci.

On je, također, optužio svoje suparnike da brzina s kojom žele ući u prostorije sjedišta SDUBiH možda pokazuje želju da se uništi dokumentacija o nestatutarnom ponašanju, pa čak i u vezi s krivičnim djelom o otvaranju jednog transakcijskog računa, za što Tokić spominje Miru Lazovića.