BiH
0

Tokić: Nakon presude, završena etapa u istoriji BiH obilježena stradanjima

FENA
Sejfudin Tokić
Sejfudin Tokić
Nakon izricanja presude u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, rukovodstvo Socijaldemokratske unije smatra da je završena jedna etapa u istoriji BiH obilježena stradanjima u BiH, prvenstveno bošnjačkog naroda ali i katastrofalnom politikom državnog vrha, pogotovo onog dijela koji je u politici sebe nazivalo bošnjačkim liderima.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao predsjednik te stranke Sejfudin Tokić.

Prema njegovim riječima, BiH kao država i svi njeni građani ulaze u vrlo težak period koji zahtjeva umjesto emocija i dnevnih politika, razum i osmišljenju politiku koju mora da obilježi patriotizam i bh. zajedništvo pripadnika svih naroda koji BiH žele kao svoju državu.

„U tom kontekstu, Predsjedništvo SDU-a želi javnosti prezentirati proglas o potrebi objedinjavanja opozicije, građenja alternative i jačanje onih snaga koje predstavljaju istinsku socijaldemokratiju“, kazao je Tokić.

Dopredsjednik SDU-a Ivo Komšić je rekao da sudovi postoje da utvrđuju pravdu, a ne da utvrđuju politiku.

„Ne možemo komentirati presudu, bez obzira kakva je. Možemo biti više ili manje frustrirani njome, nezadovoljni, gnjevni ali mi moramo graditi politiku budućnosti ove zemlje“, smatra on.

Mi smo, kazao je Komšić, nezadovoljni presudom, ali ne možemo davati kvalifikacije o njoj.

„Sudije su iznijele dokaze da im nije tim koji je predstavljao tužbu ponudio dovoljno dokaza za ono što su tvrdili. Sudinca koja je čitala presudu, uglavnom je čitala to, njeno obrazloženje se odnosi na nedovoljno dokaza. Sud se bavi time da li strana koja tuži ima dovoljno dokaza za djelo koje je učinjeno ili ih nema. Sud je presudio tako u nedostatku dovoljno dokaza“, kazao je Komšić.

Potpredsjednik SDU-a Miro Lazović je rekao da, ako bi govorio kao građanin, onda ne bi mogao skriti tugu i nezadovoljstvo zbog ovakve odluku Suda pravde u Hagu jer je preživio i bio svejdokom onih radnji koje su u kategoriji i agresije i genocida i zločina.

„Ako bih govorio kao političar onda emocije moram ostaviti po strani. Različite emocije i nezadovoljsta koja će se ovih dana sliti na ulice BiH ne bi smjele proizvesti dalje usložnjavanje i onako složene političke i ekonomske situacije u BiH“, kazao je Lazović.

On smatra da ova situacija traži od političara odgovornost, trezvenost, od političkih partija da ponude daljnje iskorake koji će na potpuno drugačijim osnovama Bosnu i Hercegovinu, ali i odnose među narodima u BiH, graditi na principima većeg razumjevanja, istine, tolerancije, pravde.

„Ovu presudu doživljavam dosta emocionalno, ali i kao zatvaranje jedne stranice koja je bila popunjena strahovitim nacionalnim nabojima, ostrašćenim podjelama koje su nas i dovele da stradaju narodi i građani na ovim prostima. To se mora nakon ove presude jasno uvidjeti i reći dosta više politikama koje dijele ove prostore i koje dijele ove narode“, kazao je Lazović.