BiH
1

Tokić: Jedini sam legitimni predsjednik SDU

FENA
Sejfudin Tokić, predsjednik Socijaldemokratske unije BiH, povodom predstavljanja u nekim medijima Ive Komšića kao v.d. predsjednika ove stranke, poslao je medijima izjavu.

„Ivo Komšić mora se suočiti s neospornom činjenicom da funkciju predsjednika, ukoliko je toliko želi, po Statutu SDUBiH može obezbijediti jedino podrškom na kongresu ove stranke, što je praksa i u svim drugim demokratskim strankama. Na sjednici Glavnog odbora održanoj 20.oktobra uvidjevši izuzetne prilike u stranci, koju su proizveli Komšić, Lazović, Ružić i Dragičević pokušavajući opstrukcijama i tzv. ostavkama dovesti u pitanje funkcionisanje organa i organizacija stranke pri tome kršeći statutarnu obavezu rada u organima u koje su izabrani, donio sam odluku o sazivanju vanrednog kongresa".

"Navedenu odluku svojim glasanjem Glavni odbor je gotovo jednoglasno podržao, navodi se u izjavi. "Način na koji navedena grupa provodi svoj politički obračun sa mnom predstavlja klasični linč po boljševičkom receptu koji nije zabilježen ni u jednoj socijaldemokratskoj stranci na tlu Evrope u novije vrijeme. Mimo Statuta, bez ikakvog argumenta i bez potrebne većine, navodno je donesena odluka o „mom brisanju iz evidencije SDUBiH". O protivstatutarnosti ovakve odluke i o činjenici da sam jedini legalni i legitimni predsjednik SDUBiH do Kongresa, o čemu je predsjednika Glavnog odbora već je upozorilo više od 31 člana ovog organa. Članstvo i organizacije SDUBiH, te cjelokupnu javnost uvjeravam da nisam 'izbrisan' i da ću politički i ljudski istrajati u odbrani istine i istinske socijaldemokratije".