BiH
170

Tokić: Izbori u oktobru imaju historijsku važnost

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kandidat za predsjednika Republike Srpske Sejfudin Tokić danas je u Banjoj Luci istakao da će se BiH neposredno poslije izbora suočiti s historijskim izazovom suprotstavljanja etničkoj podjeli koju su dogovorili srpski i hrvatski politički vrh, a po kojoj bi manji bh. entitet pripao Srbima, a Federacija BiH bila podijeljena između Bošnjaka i Hrvata, saopćio je Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda.

"Za ovaj plan službeni Beograd i Zagreb diskretno lobiraju u diplomatskim krugovima s ciljem njegove realizacije u okviru najavljene američko-njemačko diplomatske inicijative za riješenje statusa BiH najavljene za proljeće 2015. godine", navodi Tokić.

Istakao je da bi eventualna realizacija plana bila jedna od posljednjih etapa ka uništenju države BiH i "palestinizacije" bošnjačkog naroda.

"Zbog toga izbori u oktobru imaju historijsku važnost te su oni šansa da se s političke scene naše države posebno u manjem bh. entitetu ukloni višedecenijska garnitura vladajućih bošnjačkih političara koji su svojim ukupnim djelovanjem značajno doprinosili sistematskoj razgradnji države BiH", rekao je Tokić.

S istinskim patriotima, naglasio je on, na čelu bošnjačkog naroda BiH uvijek ima opciju da se od inicijativa za njenu podjelu odbrani referendumom svih građana države kojim bi se ukinuli entiteti i kantoni i u njen ustavno-pravni sistem ugradile odredbe evropskih standarda i međunarodnih konvencija o osnovnim ljudskim pravima i slobodama.