{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tokić: Inzko ima obavezu spriječiti negiranje bosanskog jezika ili otići iz BiH

F
8.9.2015. u 12:56
742
184
Tokić: Inzko ima obavezu spriječiti negiranje bosanskog jezika ili otići iz BiH
742
Tokić: Inzko ima obavezu spriječiti negiranje bosanskog jezika ili otići iz BiH
Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić povodom kontinuirane diskriminacije Bošnjaka u obrazovnom sistemu RS-a zatražio je neodložnu i konkretnu akciju visokog predstavnika.
Tokić smatra da negiranje identiteta bošnjačkog naroda, zabrane bosanskog jezika, obilježja i simbola države BiH na teritoriji manjeg bh. entiteta predstavlja kršenje Mirovnog sporazuma i opasnu politiku destabilizacije države BiH i regiona.

U saopćenju Tokić ističe da pasivno posmatranje ovakvih dešavanja od visokog predstavnika predstavlja saučesništvo u najvećem kršenju osnovnih ljudskih prava, prava na jezik i kulturu, danas na tlu Evrope.

Naglašava da ukoliko visoki predstavnik Valentin Inzko u najkraćem periodu ne riješi problem drastične diskriminacije Bošnjaka, Bošnjački pokret će inicirati formiranje najšire koalicije nevladinih organizacija radi organizovanja protesta, pisanja peticija i drugih oblika nezadovoljstva protiv Valentina Inzka koji godinama ništa ne radi iz opisa obaveza visokog predstavnika.

"Cilj ovakvih protesta bit će zahtjev da Valentin Inzko ili podnese ostavku ili bude smijenjen te od najširih struktura građana proglašen nepoželjnom osobom u državi BiH. Sadašnje ponašanje visokog predstavnika predstavlja kontinuitet djelovanja nekih struktura međunarodne zajednice iz perioda genocida nad Bošnjacima kada su imali mandat i obavezu zaštititi Bošnjake Srebrenice, Žepe i Goražda a nisu ništa učinili i mirno su posmatrali provođenje najvećih zločina na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata", ističe se u saopćenju.

U saopćenju Bošnjački pokret upućuje i javno pitanje Inzku "da li iza njegovog prešutnog odobravanja negiranja bosanskog jezika stoji i sramna politika carevine Austro-Ugarske iz perioda aneksije BiH kada su zabranili korištenje termina bosanski jezik?“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: