BiH
0

Tokić i dalje predsjednik SDUBiH

FENA
Sejfudin Tokić ostaje predsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDUBiH) do održavanja redovnog kongresa ove stranke, jednoglasna je odluka delegata SDUBiH donesena na danas održanom Vanrednom kogresu stranke.

Prisutnih 432 delegata SDUBiH jednoglasno je podržalo zaključke Kongresa prema kojim Sejfudin Tokić nije prekršio programsku deklaraciju stranke, Statut stranke te ničim nije narušio ugled SDUBiH.

Delegati su se izjasnili i o kongresu SDUBiH koji je 1. decembra održao ogranak SDUBiH s Ivom Komšićem na čelu te jednoglasno odbacili i proglasili ništavnim sve njihove odluke, uz obrazloženje da su protustatutarne i nezakonite.

Jednoglasno je i usvojen zaključak da se iz SDZBiH isključe Ivo Komšić, Miro Lazović, Slavko Dragičević i Goran Primorac.

„Priznajem da sam i ja griješio. Moje zablude su bile Lazović i Komšić a moje greške Duraković i Pećanac. Nisam shvatao snagu Abdulaha iz Živinica, Muje iz Kalesije.... Ponio sam se za elitom i zaboravio da SDUBiH treba biti vođena snagom običnog čovjeka“, kazao je Tokić.

Delegati SDUBiH ukazali su i povjerenje potpredsjednici SDUBiH Vidosavi Nikolić te podržali izbor Martina Taisa za dopredsjednika stranke te Šemsu Alajbegović i Zlatana Ivanovića na mjestu članova Predsjedništva SDUBiH.

Kongres je bio prilika da se prodiskutuje o aktualnoj situaciji u BiH. Učesnici Kongresa suglasni su u davanju podrške visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku u daljem radu zbog, između ostalog, i „ogromnog doprinosa u procesu parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“.

Kongresu su prisustvovala 432 delegata iz svih dijelova BiH te 150 gostiju iz Srbije, Sandžaka i BiH.