BiH
0

Tokić i dalje legalni predsjednik stranke

FENA
Sejfudin Tokić je i dalje legalni predsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU), odlučila su 63 člana Glavnog odbora ove stranke na sjednici koja je večerasu Sarajevu sazvana na inicijativu 39 članova ovog stranačkog tijela.

Zaključeno je da je odluka Glavnog odbora stranke od 20. oktobra o brisanju Tokića iz evidencije stranke suprotna Statutu SDU-a, jer je za nju glasao 31 od 70 članova Odbora.

Stoga je zaključeno da Tokić i dalje, u skladu sa Statutom stranke, legalno i legitimno zastupa SDU BiH, te da odluka o imenovanju Ive Komšića za v.d. predsjednika nema pravnu snagu.

Odlučeno je da se sazove vanredni kongres stranke, koji će biti održan 15. decermbra ove godine.

Tokić je još jednom ustvrdio da je odluka o njegovom brisanju iz evidencije bila boljševička i staljinistička, te da je kampanja protiv njega "unutarstranačko razračunavanje bez pravih argumenata".

Kazao je kako je ovo bio najteži udar na jednakost i osnovne principe demokratije, poručivši kako socijaldemokratija nije ideja elita i bogatih, nego običnih ljudi.

Večeras je na sjednici prihvaćena ranija ostavka predsjedniika Glavnog odbora SDU-a Darke Ružića, a za novog predsjednika ovog tijela je do vanrednog kongresa izabran Refik Avdić.

Izabrano je pet dodatnih članova Predsjedništva stranke, a donesena je i odluka o izboru i strukturi delagata za vanredni kongres stranke.

Na Tokićev prijedlog, Glavni odbor će zatražiti od nadležnih državnih institucija da izvrše reviziju finanijskog poslovanja stranke.

Večerašnju sjednicu Glavnog odbora SDU sazvala je potpredsjednica ovog stranačkog tijala Vidosava Nikolić, na inicijativu 39 članova Odbora, nakon što to u roku od sedam dana, u skladu sa Statutom stranke, nije učinio predsjednik Glavnog odbora.