BiH
0

Tokić: Dramatična situacija u BiH posljedica nepostojanja državničke mudrosti

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Sejfudin Tokić smatra da je dramatična situacija u kojoj se BiH našla posljedica neodgovornosti predstavnika vladajućih stranaka, te nepostojanje državničke mudrosti nosilaca državnih funkcija koji su mandat dobili glasovima patriotskih snaga.

U izjavi za javnost Tokić navodi kako su predstavnici vladajućih stranaka pokazali spremnost na dogovaranje o neophodnim reformama tek nakon jasnih indicija da bi međunarodna zajednica mogla pokrenuti proces njihovih smjena.

Istovremeno, EU odlukama da BiH onemogući potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbiji to dozvoli u danima kada vlast ove zemlje otvoreno osporava opstojnost i teritorijalni integritet naše zemlje i godinama odbija uhapsiti Karadžića i Mladića, pokazuje duboku dvoličnost njene politike na tlu Balkana, stav je Tokića.

On naglašava da se postojeća situacija i dalja blokada u reformskim procesima koje sistematski provode vlasti RS-a katastrofalno odražava na ekonomsku i političku situaciju pripadnika svih naroda u BiH, a posebno Bošnjaka koji izolaciju naše zemlje najčešće ne mogu prevazići posjedovanjem dvojnog državljanstva.

U sadašnjoj situaciji neophodno je sazivanje svenarodnog sabora patriotskih snaga radi definiranja strateških odrednica izlaska iz krizne situacije, smatra Tokić.